Turkije

Koerdische SP-fractievoorzitter Eindhoven mag Turkije niet uit

De fractievoorzitter van de SP in Eindhoven, Murat Memis, wordt in Turkije vastgehouden. Eind april werd Memis (31), met familie op vakantie, opgepakt in Antalya. Na vier dagen cel mocht hij gaan, maar hij mag het land niet uit. Zijn paspoort is ingenomen en hij moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Zijn familie is inmiddels wel weer thuis. Turkse autoriteiten menen dat Memis lid is of propaganda voert voor de PKK, die strijdt voor Koerdische autonomie. Turkije, de EU en de VS zien de organisatie als terreurgroep. Memis is van Koerdische afkomst en kwam in 1999 naar Nederland. Of en welke banden hij met de PKK heeft, is niet bekend. De SP roept de overheid op alles in het werk stellen voor zijn vrijlating. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou zich op hoog niveau intensief met de zaak bemoeien. (NRC)