In beeld

Tienduizenden burgers Hongkong in protesten tegen nieuwe wet

In Hongkong demonstreerden woensdag tienduizenden burgers tegen een wetsvoorstel waardoor het makkelijker wordt om verdachten uit te leveren aan de overheid op het Chinese vasteland. Dat terwijl Hongkong een aparte status heeft, en onder meer een eigen rechtssysteem. Demonstranten vrezen dat China de nieuwe wet - die moet nog worden aangenomen - zal gebruiken om politieke dissidenten de mond te snoeren. De grootschalige protestacties van woensdag waren de grootste sinds de Paraplu-revolte uit 2014. Ook nu trad de politie hard op.
In Hongkong demonstreerden woensdag tienduizenden burgers tegen een wetsvoorstel waardoor het makkelijker wordt om verdachten uit te leveren aan de overheid op het Chinese vasteland. Zij vrezen dat China de wet zal misbruiken om critici de mond te snoeren. Hongkong heeft een aparte status waardoor het onder andere een eigen rechtssysteem heeft.
Foto Kin Cheung/AP
Tijdens de protesten werden belangrijke toegangswegen bezet. Sommige winkels sloten hun deuren.
Foto Dale de la Rey/AFP
Op sommige plaatsen brak paniek uit door het gebruik van traangas. Aan het begin van de avond werd de situatie rustiger. Toen waren er nog altijd tienduizenden op de been.
Foto Anthony Wallace/ AFP
De politie zette traangas, pepperspray, waterkanonnen, rubberkogels en zogeheten klapkogels in. Dat zijn kleine zakjes gevuld met loden of stalen stukjes die hard aankomen maar niet het lichaam binnendringen. Foto Athit.
Foto Athit Perawongmetha/Reuters
Met paraplu's, duikbrillen en mondkapjes probeerden de demonstranten zich te beschermen tegen het politie-optreden. Zij worden in hun verzet gesteund door onder anderen (internationale) zakenmensen, juristen, de Katholieke Kerk en de lerarenbond.
Foto Philip Fong/AFP
Woensdagavond verklaarden de demonstranten dat zij de straatprotesten zullen voortzetten.
Foto Anthony Wallace/AFP
Onder de demonstranten waren veel jonge mensen. Bestuurder Carrie Lam zei 's avonds in een tv-interview dat zij "bezorgd en verdrietig" was over de deelname van jonge mensen aan de protesten.
Foto Kin Cheung/AP
Demonstranten blokkeerden woensdag de toegang tot het gebouw van het parlement, Wetgevende Raad geheten, waar een debat over de wet gepland stond. Dat kon niet doorgaan, omdat raadsleden niet naar binnen konden. De demonstranten zagen dit als een overwinning, al verklaarde de Beijing-gezinde hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, dat zij de wet zal doorzetten.
Foto Tyrone Siu/Reuters
De Wetgevende Raad heeft op 20 juni een stemming over het wetsvoorstel gepland. Tot nu toe is de verwachting dat de wet - ondanks de protesten - wordt aangenomen.
Foto Athit Perawongmetha/Reuters
Ook de Duitse regering heeft woensdag gezegd bezorgd te zijn. Een woordvoerder van bondskanselier Merkel liet weten dat Duitsland onderzoekt wat de gevolgen zijn voor het bestaande uitleveringsverdrag tussen Duitsland en Hongkong.
Foto Tyrone Siu/Reuters
In 1997 droeg het Verenigd Koninkrijk de Kroonkolonie Hongkong over aan China, waarbij werd afgesproken dat Hongkong de komende vijftig jaar een aparte status zou houden en niet direct onder de zeggenschap van de Communistische Partij zou vallen. De Britse premier May zei woensdag bezorgd te zijn over de "mogelijke gevolgen" van de wet, zeker gezien het grote aantal Britten in Hongkong.
Foto Athit Perawongmetha/Reuters
De Chinese regering verdedigde de wet woensdag. Volgens een woordvoerder blijven de rechten van Hongkongers "volledig gegarandeerd" en ondermijnen de protesten de welvaart en stabiliteit.
Foto Anthony Wallace/AFP
De demonstranten eisen dat de wet van tafel gaat en dat hoogste bestuurder Carrie Lam vertrekt. Zij is twee jaar geleden als één van drie door Beijing geselecteerde kandidaten gekozen. Slechts een klein aantal Hongkongers mocht zijn stem uitbrengen.
Foto Athit Perawongmetha/Reuters
Zondag waren vele honderdduizenden al op de been om hun onvrede te uiten. Het waren de grootste protesten in Hongkong sinds de Paraplu-revolte uit 2014, toen twee maanden aan demonstraties veel aandacht trokken, maar niet tot meer vrijheid leidden. Het protest woensdag verliep ook urenlang vreedzaam, maar 's middags zette de politie zware middelen in om de demonstratie op te breken.
Foto Thomas Peter/Reuters