Tienduizenden blokkeren straten Hongkong, botsingen met politie

In Hongkong wordt geprotesteerd tegen de omstreden uitleveringswet. Een debat daarover is vanwege de protesten uitgesteld.

De politie gebruikt onder meer een waterkanon tegen betogers met paraplu's.
De politie gebruikt onder meer een waterkanon tegen betogers met paraplu's. Foto Tyrone Siu/Reuters

Tienduizenden betogers hebben woensdag in Hongkong wegen rond het parlement geblokkeerd, waardoor een debat over de omstreden uitleveringswet moest worden uitgesteld. De demonstranten zijn van plan om het gebied langere tijd te bezetten, meldt persbureau Reuters. Ze willen dat de wet, die het mogelijk maakt om mensen uit Hongkong naar China te brengen voor berechting, van tafel gaat.

Veelal in het zwart geklede activisten trokken richting het zakendistrict en het bestuurscentrum van de stad, waar ook chief executive Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, kantoor houdt. Een deel van de betogers draagt paraplu’s bij zich, een verwijzing naar de grote parapluprotesten van 2014. Ze worden tegengehouden door honderden leden van de oproerpolitie, die de demonstranten opriep te vertrekken.

Het aanvankelijk vreedzame protest draaide binnen enkele uren uit op botsingen tussen de politie en de betogers, aldus Reuters. Demonstranten zouden agenten hebben aangevallen met paraplu’s en onder meer met flessen gegooid hebben. De politie, die al gewaarschuwd had dat er geweld gebruikt zou worden, zette een waterkanon, rubberkogels, traangas en pepperspray in. Er vielen zeker 72 gewonden.

De demonstranten hebben blokkades opgeworpen. Reuters zag dat ze voorzien werden van water en voedsel, medisch materiaal en andere spullen waarmee ze het voor langere tijd op straat zouden kunnen uithouden. Ook werden volgens het persbureau voorraden straatstenen aangelegd, die uit de grond werden gehaald. Bedrijven en overheidsdiensten riepen woensdagochtend medewerkers op niet naar hun werk te komen, uit angst voor confrontaties met de demonstranten.

Bekijk deze beeldserie: Tienduizenden burgers Hongkong in protesten tegen nieuwe wet

Onafhankelijke rechtspraak

De betogers vrezen dat de uitleveringswet kan leiden tot mensenrechtenschendingen, omdat zij weinig vertrouwen hebben in de onafhankelijkheid van de Chinese rechtspraak. Het debat dat woensdag gevoerd zou worden, is tot nader order uitgesteld. De stemming over de wet staat vooralsnog gepland voor 20 juni. Lam heeft gezegd de invoering door te willen zetten.

De uitleveringswet stuit op uitzonderlijk veel verzet in Hongkong. Zondag gingen al vele honderdduizenden mensen de straat op om ertegen te protesteren. Volgens de organisatoren waren er zelfs meer dan een miljoen mensen op de been in het land met zo’n 7,5 miljoen inwoners. Daarmee was het het grootste protest sinds de voormalige Britse kroonkolonie een speciale administratieve regio van China werd, in 1997.

Correctie (12 juni 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat een stemming over de wet is uitgesteld. Het ging echter om een debat. De stemming was woensdagochtend ongewijzigd op 20 juni gepland.