Staatsbank

Kabinet wijst WRR-advies voor veilige, publieke bank af

Het kabinet vindt het niet nodig om een publieke bank op te richten, als alternatief voor commerciële, op winst gerichte banken. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Daarmee wijst hij een advies af van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Die adviseerde het kabinet in januari om een publieke bank op te richten, waar mensen risicovrij een spaar- en betaalrekening kunnen openen. Minister Hoekstra ziet geen aanleiding om daar zelf initiatief toe te nemen. Hij schrijft dat het bankenstelsel al veiliger is geworden door onder meer strenge buffereisen. Wel erkent Hoekstra dat een publieke bank „kan bijdragen aan meer diversiteit in de sector”. Hij is bereid om een initiatief hiertoe uit de markt te „faciliteren”. (NRC)