Honderden arrestaties bij demonstraties in Moskou

Onder anderen journalisten en activisten demonstreerden woensdag weer tegen de arrestatie van journalist Ivan Goloenov. De aanklachten tegen hem zijn inmiddels ingetrokken.

Onder anderen oppositieleider Aleksej Navalny werd woensdag bij de protesten in Moskou opgepakt.
Onder anderen oppositieleider Aleksej Navalny werd woensdag bij de protesten in Moskou opgepakt. Foto Maxim Shemetov/Reuters

Bij protesten tegen de arrestatie van onderzoeksjournalist Ivan Goloenov in Moskou zijn woensdag honderden mensen opgepakt. Dat meldt persbureau Reuters. Onder de arrestanten zijn meerdere journalisten en oppositieleider Aleksej Navalny, aldus The Moscow Times. Goloenov werd verdacht van drugshandel, maar volgens hem en zijn advocaat plaatste de politie zelf het bewijs.

Volgens de Russische politie gaat het om zeker tweehonderd arrestanten, activisten zeggen dat er vierhonderd arrestaties zijn verricht, zo schrijft de Russische krant The Moscow Times. Een dag eerder liet de politie de zaak tegen Goloenov vallen, en werd zijn huisarrest opgeheven. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsev is geen bewijs gevonden voor de aantijgingen. Kolokoltsev zou een onderzoek naar de gang van zaken rond de arrestatie hebben ingesteld. Ook is een aantal agenten dat betrokken was bij de arrestatie geschorst.

Ondanks waarschuwingen van de regering, die geen toestemming gaf voor de demonstraties vanwege vermeende veiligheidsrisico’s, besloten protestgroepen wederom de straat op te gaan in de Russische hoofdstad. De demonstranten riepen op tot vervolging van politieagenten die betrokken waren bij de hardhandige arrestatie van Goloenov zes dagen geleden.

Fraudeonderzoek

Goloenovs arrestatie leidde tot protesten van onder meer journalisten, activisten en bekende personen uit de culturele sector. Ook openden drie zakenkranten maandag met de tekst ‘Ik/Wij zijn Ivan Goloenov’ als steunbetuiging aan hun collega. Zij beschuldigden de regering van het inperken van de persvrijheid. Goloenov zou volgens de protestanten zijn opgepakt vanwege zijn onderzoek naar fraude en corruptie door overheidsfunctionarissen.

Bij zijn aanhouding in Moskou zouden drugs in zijn rugzak zijn aangetroffen. In zijn woning zou de politie ook zakken met harddrugs hebben gevonden, die hem vastzette vanwege verdenkingen van drugshandel. Op die verdenking staat tien tot twintig jaar cel.