Oud D66-leider Pechtold gaat renovatie Binnenhof begeleiden

Oud D66-leider Pechtold krijgt als „procesvoorzitter” een adviserende functie. De renovatie van het Binnenhof verloopt al maanden stroef.

Archiefbeeld van Pechtold, destijds nog Tweede Kamerlid.
Archiefbeeld van Pechtold, destijds nog Tweede Kamerlid. Foto Lex van Lieshout/ANP

De voormalige leider van D66 Alexander Pechtold gaat de renovatie van het Binnenhof begeleiden. Dat heeft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken (CDA) woensdag bekendgemaakt. Pechtold zal een adviserende functie krijgen en voor het zomerreces met zijn eerste aanbevelingen komen. Hij krijgt de rol van ‘procesvoorzitter’ toegewezen vanwege „zijn kennis en expertise”.

De grootschalige renovatie van het Binnenhof verloopt niet zonder problemen. Verantwoordelijk staatssecretaris Knops heeft de afgelopen maanden meermaals kritiek gekregen uit de Tweede Kamer op de plannen van het aangestelde architectenbureau, het gebrek aan regie van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en het ontbreken van openheid over de plannen.

Knops heeft beterschap beloofd en op verzoek van de Kamer architect Pi de Bruijn, die eerder onder meer het gebouw van de Tweede Kamer ontwierp, betrokken bij het project. Ook beloofde de staatssecretaris dat er meer openheid zou komen over de renovatie van het historische complex.

Lees ook: Er komt geen palmboom op Binnenhof

Kamervoorzitter Khadija Arib leek vorige week nog niet gerustgesteld. Tijdens een debat stelde zij dat de parlementsleden invloed verdienen in het renovatieproces. Zij stelde dat „het gebouw van ons allemaal” is en dat het Binnenhof niet „verminkt” mag worden.