Recensie

Recensie Muziek

Onthaastingsmuziek met de stekels er nog in

Iron & Wine, nom de plume van de serene songsmid Sam Beam, bracht in 2005 met Calexico de EP In The Reins uit. Ze beloofden een vervolg, dat bijna vijftien jaar op zich liet wachten. Years to Burn werd opgenomen in Nashville en neigt naar alternatieve country, met echo’s van de Flying Burrito Brothers. De hernieuwde samenwerking levert kleurrijke onthaastingsmuziek op met fraaie samenzang en hier en daar een scherp randje, zoals het door elkaar toeterende Leger des Heilsorkest in ‘What Heaven’s Left’ en de dreigende slangenbezweerdersmuziek van ‘Outside El Paso’. De driedelige ‘Bitter Suite’ koppelt de melancholie van Spaanstalig chanson aan instrumentale woestijnjazz waaruit zich de door de prairie tuffende countrysong ‘Tennessee Train’ losmaakt. Dit is Americana 2.0, rijk en verrassend als cactussap waar de stekels nog in zitten.

Live: 5/11, TivoliVredenburg, Utrecht