Misdaadjournalistiek

Bas van Hout bedreigd na onthullingen

Misdaadjournalist Bas van Hout is verschillende keren bedreigd nadat de Volkskrant zaterdag onthulde dat hij jarenlang informatie heeft gedeeld met de geheime dienst. „Een crimineel heeft mijn huis gefotografeerd en de foto met het adres en mijn telefoonnummer op internet gezet”, vertelde Van Hout maandagavond in Pauw (BNNVARA).

Volgens Van Hout zit voormalig drugshandelaar Steve Brown achter de bedreigingen. Over hem schreef Van Hout in 1995 een boek.

De Volkskrant onthulde zaterdag dat Van Hout in levensgevaar is gebracht door fouten van de Veiligheidsdienst (AIVD). Van Hout was tussen 1997 en 2002 informant van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD. Doordat informatie over hem onvoldoende werd afgeschermd, lekte naar de onderwereld uit dat Van Hout met de inlichtingendienst had gesproken. Hoewel de AIVD wist dat hij gevaar liep, verzuimde de dienst hem jarenlang te waarschuwen.

Dat blijkt uit een geheim onderzoek van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), dat is ingezien door de krant. Conclusie van de toezichthouder is dat de staat „onrechtmatig” en „onbehoorlijk” heeft gehandeld. Van Hout kreeg een schadevergoeding van 865.000 euro omdat hij door de fouten van de diensten zijn werk niet meer goed kon doen.

Kamerleden willen uitleg van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren over de zaak en de lessen die de dienst heeft getrokken.