Massaprotest Hongkong

Debat over uitleveringswet Hongkong uitgesteld na protest

Tienduizenden betogers hebben woensdag in Hongkong wegen rond het parlement geblokkeerd, waardoor een debat over de omstreden uitleveringswet moest worden uitgesteld. De demonstranten zijn van plan om het gebied langere tijd te bezetten. Ze willen dat de wet van tafel gaat.

Veelal in het zwart geklede activisten trokken richting het zakendistrict en het bestuurscentrum van de stad, waar ook chief executive Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, kantoor houdt. Een deel van de betogers draagt paraplu’s bij zich, een verwijzing naar de grote parapluprotesten van 2014. Ze worden tegengehouden door honderden leden van de oproerpolitie, die de demonstranten opriep te vertrekken.

Het aanvankelijk vreedzame protest draaide binnen enkele uren uit op botsingen tussen de politie en de betogers, meldt Reuters. Demonstranten vielen agenten aan met paraplu’s, zouden met flessen hebben gegooid en voorraden straatstenen hebben aangelegd. De politie zette een waterkanon, rubberkogels en traangas in.

Lam heeft gezegd door te gaan met het invoeren van de uitleveringswet, die het mogelijk maakt om mensen uit Hongkong naar China te brengen voor berechting. De betogers vrezen dat de wet kan leiden tot mensenrechtenschendingen, omdat zij weinig vertrouwen hebben in de onafhankelijkheid van de Chinese rechtspraak. Zondag gingen ook al vele honderdduizenden mensen de straat op. Op 20 juni staat een stemming over de wet gepland. (NRC)