Hoe groter leeftijdsverschil, hoe minder toekomstperspectief voor relatie

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat man-vrouwstellen die minder schelen in leeftijd, doorgaans langere tijd bij elkaar blijven.

Een stel in de keuken.
Een stel in de keuken. Foto iStock

Partners die ongeveer even oud zijn, blijven het vaakst bij elkaar. Als een man en een vrouw meer dan vijf jaar van elkaar schelen, neemt de kans dat ze uit elkaar gaan toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van een onderzoek naar heteroseksuele stellen die (gehuwd of ongehuwd) samenwonen.

Van de onderzochte stellen die in 2003 gingen samenwonen en maximaal twee jaar schelen, was in 2015 25 procent uit elkaar. Dit percentage is ongeveer hetzelfde bij stellen die tussen de twee en vijf jaar schelen. Van partners met vijf tot tien jaar leeftijdsverschil, was bijna 30 procent na twaalf jaar niet meer samen. Bij een verschil van meer dan tien jaar is dit zelfs 34,9 procent. Bij grote leeftijdsverschillen blijken relaties meer toekomstperspectief te hebben als de man ouder is dan de vrouw.

Percentage van de stellen uit 2003 dat uit elkaar is, naar leeftijdsverschil:

Uit het CBS-onderzoek blijkt verder dat stellen waarvan beide partners hoogopgeleid zijn, vaker bij elkaar blijven. Van stellen waarvan zowel de man als de vrouw een hbo- of wo-diploma heeft, ging 19 procent binnen twaalf jaar uit elkaar. Bij twee niet-hoogopgeleide partners ligt dit hoger, namelijk op 31 procent.

Tot slot blijken ongetrouwde stellen en stellen zonder kinderen vaker uit elkaar te gaan. Hetzelfde geldt als een van de partners kinderen heeft uit een eerdere relatie en als de partners verschillen van migratieachtergrond. Als een van beide partners nog studeert of als het stel weinig verdient, is de scheidingskans eveneens groter.

Het CBS onderzocht geen relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Volgens CBS-onderzoeker Tanja Traag komt dat doordat een aanzienlijk leeftijdsverschil daarbij vaker voorkomt dan bij heteroseksuele paren. Het meenemen van niet-heteroseksuele stellen zou het beeld volgens haar „te veel vertekenen”.