Geen losgeld, wel uniek materiaal voor fans van rockband Radiohead

Voor 150.000 dollar (zo’n 130.000 euro) zou de dief het gestolen materiaal van de band wel weer hebben teruggeven. Afgelopen week werd achttien uur aan nog niet eerder uitgebrachte muziek van de Britse rockband Radiohead gestolen. Maar in plaats van het losgeld te betalen, besloot de band dinsdag het complete materiaal op muziekuitwisselingsplatform Bandcamp te zetten.

Een hacker wist de opnames te stelen uit het minidiscarchief van Thom Yorke, de zanger van Radiohead. Het gaat om muziek uit de tijd van het album OK Computer, dat in 1997 uitkwam. Dat album behoort volgens velen tot de beste muziekalbums ooit gemaakt. Radiohead won er in 1998 een Grammy voor Beste Alternatieve Muziekalbum mee.

De achttien uur aan muziek was volgens de Britse band nooit bedoeld voor het publiek. Maar voor 18 pond (ruim 20 euro) kunnen fans het materiaal de komende achttien dagen dus toch beluisteren. „Dan kun je zelf bepalen of we het losgeld hadden moeten betalen”, schreef gitarist van de band Jonny Greenwood op Twitter. Zelf vindt hij de gestolen opnames overigens niet interessant, maar vooral „lang, heel lang”.

Het geld dat Radiohead met de publicatie ophaalt, is bestemd voor milieubeweging Extinction Rebellion. In Nederland werd een aantal leden van die organisatie juist dinsdag uit de Tweede Kamer verwijderd vanwege het verstoren van de orde.