Demonstratierecht

Pegida mag betogen op Stadhuisplein Eindhoven

Anti-islambeweging Pegida mag woensdagavond 19 juni demonstreren in Eindhoven. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend. De anti-islambetoging wordt wel verplaatst naar het Stadhuisplein en mag niet, zoals aangevraagd, plaatsvinden voor een Eindhovense moskee. Pegida kreeg eerder geen vergunning voor de demonstratie. De groepering had aanvragen ingediend om deze week dinsdag, woensdag en donderdag te protesteren. De gemeente heeft nu toestemming verleend voor één demonstratie, volgende week. Het Stadhuisplein is centraal gelegen en zal ook ruimte bieden voor mogelijke tegen-demonstraties. Het plein zou overzichtelijker zijn voor de politie dan de oorspronkelijke locatie. Ook zouden de gevolgen voor de rest van de stad op deze manier beperkt blijven. (NRC)