Chris Froome breekt dijbeen, elleboog en ribben en mist Tour de France

Froome viel tijdens de verkenning van het tijdritparcours van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné. Hij zal niet starten in de Tour, die hij viermaal won.

Chris Froome won de Tour viermaal.
Chris Froome won de Tour viermaal. Foto Oli Scarff/AFP

Chris Froome start niet in de Tour de France. Dat heeft zijn ploeg Team INEOS officieel bekendgemaakt. De Brit kwam woensdag ten val tijdens de verkenning van het tijdritparcours van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné. Hij heeft onder meer zijn dijbeen, elleboog en een aantal ribben gebroken.

INEOS-manager Dave Brailsford sprak woensdagmiddag over een „ernstig ongeluk”. Volgens hem zal het „redelijk lang duren” voor Froome weer kan wielrennen. Froome viel tijdens een afdaling en raakte een muur. Na de val had hij minutenlang moeite met praten. Froome wordt momenteel naar een universitair ziekenhuis overgeplaatst voor zijn behandeling.

Froome is viervoudig winnaar van de op 6 juli beginnende Tour de France. Froome hoopte dit jaar opnieuw te winnen om toe te kunnen treden tot de groep renners die vijf Touroverwinningen op hun naam hebben staan. Te weten: de Belg Eddy Merckx, de Fransmannen Bernard Hinault en Jacques Anquetil en de Spanjaard Miguel Indurain.

Lees ook dit stuk uit 2018: Hoe renners, fans en pers worstelen met Froomes zege

Al jaren bereidt de Brit zich voor op de Tour door het Critérium du Dauphiné te rijden. In 2013, 2015 en 2016 won hij zowel deze meerdaagse wielerwedstrijd als de Tour. Enige uitzondering op die dubbelzeges is 2017, waarin Froome alleen de Tour won.

Twitter avatar TeamINEOS Team INEOS Team INEOS can confirm that Chris Froome will miss the Tour de France after sustaining multiple serious injuries during a recon of today’s Criterium du Dauphine stage.