Recensie

Recensie Muziek

Avicii’s verkapte hartenkreten lijken vrolijk

Dance De muzikanten met wie dj en producer Avicii samenwerkte hebben zijn laatste album TIM postuum uitgebracht. De nummers klinken als ongecompliceerde hitlijstvriendelijke popnummers.

Een van de laatste dingen die Avicii (Tim Bergling) voor zijn zelfgekozen einde tegen zijn ouders zei was dat het goed met hem ging. Zijn nieuwe album was bijna klaar. Op TIM, postuum uitgebracht, hoor je waarom de Zweedse dj en producer werd geroemd om zijn gevoel voor compositie. Alle liedjes glijden moeiteloos richting de euforische refreinen die zijn handelsmerk waren. Dat is ook jammer: de nummers klinken wel bekend.

Het gros is crossover tussen pop en dance, maar net zoals hij eerder verraste met country-invloeden (‘Wake Me Up’) voegt hij nu invloeden uit het Midden-Oosten toe in zijn track ‘Tough Love’. Echt een nummer wordt het niet, daarvoor is de song die hij met het Zweedse duo Vargas & Lagola maakte net te kort. Dat is vaker zo op TIM. De artiesten met wie hij samenwerkte maakten de nummers na zijn overlijden af, maar in hoeverre af echt af is, blijft de vraag. Bergling liet schijnbaar gedetailleerde aantekeningen achter, maar veel nummers raken nauwelijks de drie minuten aan en klinken gevoelsmatig als schetsen. ‘Heaven’, het liefdesnummer dat hij met Coldplays Chris Martin maakte is zo’n typisch euforisch Avicii-nummer: radiovriendelijk, heel catchy en uitstekend voor een groot festivalpodium mee te blêren. Al klinkt ‘I think I just died and went to Heaven’ nu wel wat wrang.

Met Aloe Blacc maakte hij het zonovergoten steeldrum-deuntje ‘SOS’. Pas na het zien van de documentaire True Stories begrijpen we dat deze titels letterlijk moesten worden genomen. Toch zijn deze verkapte hartenkreten vooral de ideale soundtrack voor fans die tijdens een zorgeloze zomervakantie nog een keer van zijn muziek willen genieten.