YouTube verwijdert opnieuw video Alkmaars archief

Het gaat om een NSB-propagandafilm uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens de eigenaar van het archief is de video verwijderd vanwege haatzaaien.

Een still uit beeldmateriaal van het Alkmaarse archief.
Een still uit beeldmateriaal van het Alkmaarse archief. Foto Vlaanderen, T. / collectie Regionaal Archief Alkmaar / RAA003018516.

YouTube heeft opnieuw beeldmateriaal van het Regionaal Archief Alkmaar uit de lucht gehaald vanwege haatzaaien. Dat heeft het archief dinsdagmiddag op Twitter laten weten. Nu gaat het om een NSB-propagandafilm uit de Tweede Wereldoorlog.

Zondag werd het hele YouTube-kanaal van het Regionaal Archief Alkmaar offline gehaald. Maandag was het weer online. Een woordvoerder van Google schreef maandag in een reactie aan NRC dat er een „review” van het kanaal was gedaan waarna de beslissing was gemaakt dat het weer op het internet mocht. Op de vraag waarom het kanaal in eerste instantie offline ging, gaf hij geen antwoord. De woordvoerder: „We gebruiken een combinatie van technologie en mensen om video’s te beoordelen op basis van onze richtlijnen.”

In de dinsdag verwijderde video zijn hakenkruizen te zien. Mogelijk is de video daarom automatisch offline gehaald. Eigenaar van het archief Marc Alphenaar tekende dinsdag andermaal bezwaar aan tegen YouTubes beslissing, zegt hij tegen NH Nieuws.

„Maar ik kreeg binnen vijf minuten een soort automatisch antwoord dat mijn verweer was afgewezen. Opnieuw kreeg de video het predikaat haatzaaiend.”

De bewuste video is nu op Vimeo te zien.

Twitter avatar ArchiefAlkmaar Archief Alkmaar e.o. BREAKING!
ℹ️@YouTube has just taken down a new WW2 video as ‘hatemongering’ Watch it on @Vimeo https://t.co/dwtPuCJfh7
➡️YouTube also refuses to give us an official reply or explanation for taking our account offline!
@rachidfinge PLEASE RT (again) #archives #education #HELP