Recensie

Recensie Film

Zwarte televerkoper vindt zijn witte stem

Komedie In ‘Sorry To Bother You’ bereikt een zwarte telemarketeer de top dankzij een ‘witte stem’: een idee dat we al vaker voorbij zagen komen.

Tessa Thompson als Detroit en Lakeith Stansfield als Cassius Green, die veel succes heeft met zijn 'witte stem'.
Tessa Thompson als Detroit en Lakeith Stansfield als Cassius Green, die veel succes heeft met zijn 'witte stem'.

Sommige ideeën hangen in de lucht. In de prima Nederlandse tv-film Tom Adelaar ontwikkelde Sharif N’Kongo DeMiranda zich vorig jaar tot top-televerkoper door zich een ‘witte stem’ aan te meten en de naam Tom Adelaar. En verkocht hij al doende zijn ziel.

Dat is in kort bestek ook de plot van Sorry To Bother You van Boots Riley, een satire die vorig jaar in de VS veel stof deed opwaaien. Non-valeur Cassius Green woont met zijn artistieke vriendin Detroit in een garage en accepteert in zijn wanhoop een rotbaantje in een luguber call center met als motto ‘stick to the script’. Tot Green zijn ‘innerlijke witte stem’ ontdekt en als topverkoper in de gouden lift naar de topverdieping van ‘power callers’ belandt. Zo raakt hij vervreemd van zijn stakende vrienden, zijn vriendin en tenslotte zichzelf als zijn CEO hem tijdens een bedrijforgie dwingt „nigger shit, nigger shit” te rappen.

Regisseur Boots Riley was vorig jaar op oorlogspad tegen Spike Lee: diens komedie BlacKkKlansman zou veel te aardig zijn voor de politie – wiens geld Lee zou hebben aangenomen. Het deed een humorloze scherpslijper vermoeden. Een marxist is Boots Riley zeker: het Amerika van Sorry To Bother You is een tentenkamp anno 1933 waar employees in hun auto wonen in de vage hoop op een gouden lift naar de top. En als die hoop vervliegt, dan kan je nog altijd een levenslang contract tekenen bij concern WorryFree: slavenarbeid in ruil voor een gratis stapelbed, fast food en gezondheidszorg. Humor heeft Riley wel degelijk: met al zijn absurdisme en hyperbolen is Sorry To Bother You bij vlagen heel grappig.