SkypeOut is telecomdienst

Economie en recht Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week Europees recht.

SkypeOut is een dienst van Skype (onderdeel van Microsoft) die het voor abonnees mogelijk maakt vanaf pc, tablet of smartphone naar vaste en mobiele telefoonnummers te bellen door middel van een speciale techniek. De Belgische toezichthouder op de telecommarkt (BIPT) eist – met steun uit andere EU-landen, waaronder Nederland – dat Skype zijn softwareproduct SkypeOut aanmeldt als telecomdienst. Skype weigert dat, omdat SkypeOut geen elektronische communicatiedienst maar slechts een webapplicatie zou zijn. Voor die weigering kreeg Skype in 2016 in België 223.454 euro boete. De ruzie daarover belandde vorig jaar bij het Europees Hof.

Het Hof stelde het BIPT vorige week in het gelijk. Louter technisch mag het zo zijn, aldus het Hof, dat SkypeOut zelf geen signaal overbrengt, maar uit het feit dat Skype voor het gebruik van SkypeOut contracten afsluit met aanbieders van telecomdiensten via het openbare telefonienet, volgt dat het om een telecomdienst gaat. Dit oordeel is van belang omdat nu vaststaat dat Skype zich in Europa moet houden aan de regelgeving op het gebied van telecommunicatie en dus ook valt onder de instanties – in Nederland de Autoriteit Consument en Markt – die toezien op eerlijke concurrentie en adequate bescherming van consumentenbelangen, zoals privacy en prijstransparantie.

Uitspraak: ECLI:EU:C:2019:460