Pegida mag toch demonstreren in Eindhoven

Pegida kreeg eerder geen vergunning voor de demonstratie in Eindhoven.

De demonstratie van Pegida richting de Al-Fourquaan moskee in Eindhoven op 26 mei. Ongeveer twintig demonstranten kwamen oog in oog te staan met honderden tegendemonstranten.
De demonstratie van Pegida richting de Al-Fourquaan moskee in Eindhoven op 26 mei. Ongeveer twintig demonstranten kwamen oog in oog te staan met honderden tegendemonstranten. Foto Rob Engelaar/ANP

Anti-islambeweging Pegida mag woensdagavond 19 juni demonstreren in Eindhoven. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend. De anti-islambetoging wordt wel verplaatst naar het Stadhuisplein en is niet, zoals aangevraagd, voor een Eindhovense moskee.

Pegida kreeg eerder geen vergunning voor de demonstratie. De groepering had aanvragen ingediend om deze week dinsdag, woensdag en donderdag te protesteren. De gemeente heeft nu toestemming verleend voor één demonstratie, volgende week.

Het Stadhuisplein is centraal gelegen en zal ook ruimte bieden voor mogelijke tegendemonstraties. Het plein zou overzichtelijker zijn voor de politie dan de oorspronkelijke locatie. Ook zouden de gevolgen voor de rest van de stad op deze manier beperkt blijven.

„Het Stadhuisplein is een A-locatie”, schrijft de gemeente in een verklaring. „Pegida kan daar voor het oog en oor van iedereen haar mening laten horen, vlak vóór de deur van het stadhuis”.

Lees ook: Pegida provoceert ‘blokkeermoslims’. De anti-islamactivisten van Pegida mogen politiek ver verwijderd zijn van de anti-Zwarte Piet-activisten, ze hebben ook wat gemeen.

Grondrecht

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma verbood afgelopen vrijdag nog een Pegida-demonstratie omdat hij vreesde voor rellen. Eind vorige maand zorgde een Pegida-protest voor problemen in de binnenstad toen er naast zo’n twintig betogers ook honderden tegendemonstranten kwamen.

De Nationale Ombudsman mengde zich vorige week in de discussie en zei dat de Eindhovense burgemeester John Jorritsma Pegida’s grondrecht schaadde door de demonstratie te weigeren.