Noord-Korea

‘Halfbroer Kim Jong-un was informant van onder meer CIA’

Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, was een informant voor de CIA. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van een anonieme bron. Kim Jong-nam, die in 2017 werd omgebracht op het vliegveld van Kuala Lumpur, zou daarnaast „vrijwel zeker” in contact hebben gestaan met inlichtingendiensten uit andere landen, waaronder China. Omdat de halfbroer van Kim Jong-un, de oudste zoon van de vorige leider Kim Jong-il, jarenlang buiten Noord-Korea woonde, zou hij weinig bruikbaars hebben kunnen vertellen over het communistische land. Dat Noord-Korea de verantwoordelijkheid voor de moord op Kim Jong-nam niet heeft opgeëist, zou een meevaller zijn geweest voor de CIA. Daaruit zou zijn gebleken dat het regime niet op de hoogte was van zijn rol als informant. (NRC)