Massaal protest tegen Beijing

Foto Jerome Favre/EPA

Met honderdduizenden gingen inwoners van Hongkong zondag de straat op om te demonstreren tegen een wetsvoorstel waarmee het eenvoudiger wordt om verdachten uit te zetten naar het vasteland van China. Per geval zal worden bekeken of uitlevering mogelijk is, maar gevreesd wordt dat Chinese diensten in Hongkong straks verdachten zullen aanhouden om ze te berechten op het vasteland. In verband met de protestmars werden grote wegen en stations in het drukke Wanchai-district afgesloten. Er waren tweeduizend agenten op de been. De mars wordt gezien als een laatste poging om de wetswijziging tegen te houden. In nog dertig andere steden wereldwijd werd ook gedemonstreerd. Woensdag wordt gedebatteerd over het voorstel. Critici zetten vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het rechtssysteem van China. Sinds enkele jaren verstevigt de regering in Beijing zijn bestuurlijke grip op Hongkong.