Luid protest voor Russische journalist

Persvrijheid

‘Wij zijn Ivan Goloenov’, met die tekst in koeienletters openden maandag drie invloedrijke Russische kranten. De drie zakenkranten, Vedomosti, Kommersant en RBK, namen het daarmee openlijk op voor de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov, die vorige week in Moskou werd gearresteerd op verdenking van drugshandel. Hij zou een rugzak vol drugs bij zich hebben gehad, en ook in zijn appartement zouden zakken met harddrugs zijn aangetroffen. Volgens Goloenov en zijn advocaat zijn de drugs door de politie ‘geplant’ – een bekende tactiek om journalisten het zwijgen op te leggen.

De 36-jarige Goloenov, werkzaam voor de onafhankelijke Lets-Russische nieuwssite Meduza, werd bij zijn arrestatie zo hardhandig aangepakt dat hij met hersenletsel en een gebroken rib moest worden opgenomen in een ziekenhuis. Ivan Goloenov is in Rusland bekend vanwege zijn onderzoeken naar corruptie door overheidsfunctionarissen. Hij publiceerde geruchtmakend onderzoek over fraude in de begrafenissector en recent over miljoenenfraude door de Moskouse onderburgemeester. Goloenov ontving regelmatig bedreigingen.

Zijn arrestatie leidde tot een golf van protest van onder anderen journalisten, activisten en bekende personen uit de culturele sector. De bekende zanger Viktor Sjenderovitsj werd gearresteerd toen hij een eenmansdemonstratie hield voor Goloenovs vrijlating voor de Moskouse rechtbank. Op internet werd Goloenov algauw trending. Zelfs presentatoren van een talkshow op staatszender Pervy Kanal pleitten voor zijn vrijlating.

Het protest lijkt zijn uitwerking niet te missen. Zaterdag werd zijn detentie omgezet in huisarrest voor de duur van het onderzoek. Zijn supporters zeggen hun protest voort te zetten tot de aanklacht volledig is ingetrokken. „Dit is nog geen overwinning”, zei hoofdredacteur Galina Timtsjenko van Meduza. De nieuwssite stelde zijn artikelen gratis ter beschikking aan andere kranten.