Kamer: KvK mag leegmelken van handelsregister aanpakken

Data uit het handelsregister worden door commerciële bedrijven doorverkocht. De Tweede Kamer bepaalde dinsdag dat de KvK daar tegen mag optreden.

Het is de taak van de Kamer van Koophandel om de database te beschermen en beheren.
Het is de taak van de Kamer van Koophandel om de database te beschermen en beheren. Foto Peter Hilz / HH

De Kamer van Koophandel mag ingrijpen als het handelsregister, waarin data van ondernemers wordt opgeslagen, wordt gebruikt door commerciële bedrijven. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de aangepaste handelsregisterwet. De data uit het register wordt veelvuldig doorverkocht.

De KvK verdient geld aan het doorverkopen van handelsregisterdata. Bijna eenderde van de omzet van de KvK is afkomstig van marktpartijen als OpenKvK, Company.info, Graydon en Dun and Bradstreet. Zij nemen veel data af, en gebruiken die bijvoorbeeld om kredietwaardigheidschecks mee te ontwikkelen.

Dat deze bedrijven met de gegevens van de KvK checks uitvoeren, dat „juicht” de Kamer van Koophandel toe. Maar: „commerciële partijen moeten niet aanbieden wat bij ons hoort te gebeuren, dat brengt verwarring”, zei een woordvoerder eerder in NRC. Het is de taak van de Kamer van Koophandel om de database te beschermen en beheren. Met de aangepaste wet kan de KvK nu naar de rechter stappen om bedrijven te stoppen.

Lees ook: De Kamer van Koophandel trekt het handelsregister naar zich toe

In het handelsregister staan contactgegevens, informatie over aantal werknemers en vestigingen van zo’n 2,7 miljoen Nederlandse ondernemingen. Op die manier wordt informatie inzichtelijk voor ondernemers en overheidsdiensten.