Iran

Journalist Thomas Erdbrink al vier maanden zonder persaccreditatie

De Nederlandse journalist Thomas Erdbrink zit al vier maanden zonder persaccreditatie. Dat hebben de NOS en The New York Times, twee van zijn werkgevers, maandag gemeld. De 43-jarige Erdbrink, die sinds 2002 als correspondent in Teheran werkt, zou daardoor al sinds februari niet meer in staat zijn geweest om te werken in Iran. Ook de accreditatie van zijn Iraanse vrouw, fotojournalist Newsha Tavakolian, is niet verlengd. De autoriteiten hebben volgens The New York Times geen reden gegeven voor het niet verlengen van de accreditatie. Volgens de krant „zijn er wel aanwijzingen dat dit snel zal worden opgelost”. Volgens de krant is de zaak een gevolg van de groeiende spanningen tussen Iran en de VS, sinds president Trump zijn land vorig jaar terugtrok uit het nucleair akkoord. (NRC)