International New York Times stopt met politieke spotprenten

De krant nam dit besluit na commotie over een spotprent waar premier Netanyahu op is afgebeeld met „antisemitische clichés”.

Het kantoor van The New York Times in New York.
Het kantoor van The New York Times in New York. Foto Angela Weiss/AFP

De internationale uitgave van The New York Times stopt vanaf 1 juli met het publiceren van dagelijkse politieke cartoons. Dat meldt de krant maandag. Het besluit volgt op een rel over een spotprent van de Israelische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump vanwege „antisemitische clichés”, in april.

The New York Times heeft de contracten met twee cartoonisten verbroken. De internationale editie komt hiermee „overeen” met de Amerikaanse uitgave, waarin geen politieke cartoons staan, zegt opiniepagina-redacteur James Bennett in een verklaring. Eén van deze cartoonisten, die meer dan twintig jaar in dienst was en niet verantwoordelijk was voor de betwiste spotprent, betreurt de beslissing.

Patrick Chappatte schreef op zijn website:

Lees ook: Was de cartoon van de New York Times antisemitisch? Excuses scheppen een ongewenst precedent, vinden drie cartoonisten.

„Cartoons kunnen over landsgrenzen springen. Wie gaat aan keizer Erdogan laten zien dat hij geen kleren aanheeft, als de Turkse cartoonisten dat niet kunnen doen?”

Cartoon van externe partij

In april verbrak de International New York Times al de samenwerking met een cartoonsyndicaat. Dat ging om twee wekelijkse cartoons die een externe partij aanleverde. De controversiële spotprent kwam van dat syndicaat.

Na de publicatie van de cartoon bood de krant excuses aan. In een verklaring zei de Times „ervoor te gaan zorgen dat zoiets nooit meer zal gebeuren.” Dit was de betreffende cartoon:

Twitter avatar AnshelPfeffer Anshel Pfeffer The NY Times cartoon of Netanyahu as guide-dog for blind Trump would also have been a harsh but fair depiction of their relationship. But the moment Trump has a kippah and Netanyahu a Star of David, it veered sharply in to antisemitic territory. Truly incredible it was published. https://t.co/O7bURHCEb0

De internationale titel is een uitgave van de Amerikaanse krant voor internationaal publiek. Hij wordt wereldwijd op 38 locaties gedrukt en verkocht in meer dan 160 landen. Naast de oorspronkelijke Amerikaanse berichtgeving wordt de krant aangevuld met lokaal nieuws, afhankelijk van waar de specifieke editie verkocht wordt. De krant bestaat sinds 1887. Destijds werd hij verkocht onder de naam Paris Herald en gedrukt in Frankrijk.