Hudson’s Bay wil snijden in Nederlandse winkels

Warenhuizen Het Canadese bedrijf gaat weg uit Duitsland en bekijkt mogelijkheden voor de slechtlopende Nederlandse filialen. Sluiting dreigt.

Het Canadese moederbedrijf van warenhuisketen Hudson’s Bay verkoopt zijn activiteiten in Europa, maar blijft zitten met de slechtlopende Nederlandse warenhuizen. In Nederland wil Hudson’s Bay Company (HBC) saneren en enkele van de vijftien winkels sluiten.

Dit maakte het bedrijf maandag in een persbericht bekend. HBC zegt zich te willen richten op Noord-Amerika en verkoopt zijn activiteiten in Duitsland volledig aan de Oostenrijkse investeerder Signa, die eind vorig jaar al een meerderheidsbelang kreeg in de Europese tak van HBC. HBC krijgt 1,5 miljard Canadese dollar (1 miljard euro) voor de deal.

Eind vorig jaar besloot het Canadese bedrijf zijn warenhuizen in Nederland (Hudson’s Bay), Duitsland (Kaufhof) en België (Galeria Inno) onder te brengen bij de Duitse warenhuisketen Karstadt, eigendom van Signa. HBC bleef mede-eigenaar van de winkels. Nu wil het helemaal weg uit Europa, waar veel warenhuizen zware tijden doormaken, onder meer door concurrentie van webwinkels.

Dat Signa de Nederlandse Hudson’s Bay-winkels niet wil hebben, tekent hoe slecht het daarmee gaat. In het persbericht van HBC staat dat de Nederlandse tak „niet volgens verwachtingen heeft gepresteerd”. Het bedrijf stelt een speciale financieel adviseur aan die moet beoordelen wat er met de Nederlandse filialen moet gebeuren. HBC „verwacht initiatieven voor kostenbesparing te nemen, waaronder de sluiting van bepaalde winkels”. Welke vestigingen dit zijn, is onbekend. Het warenhuis zit onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Almere, Breda en Enschede.

Hudson’s Bay kwam in het najaar van 2017 naar Nederland met de ambitie om „hét warenhuis van de toekomst” neer te zetten. Al snel bleken de verkopen tegen te vallen, maar toch opende het bedrijf in maart nog twee filialen, in Amstelveen en in Utrecht. Topman Stephan Fanderl van Karstadt-Kaufhof zei in april dat de Nederlandse winkels een grote bron van zorg vormen. „Niemand van ons begrijpt waarom bij het toetreden tot de markt zo weinig is gekeken naar de risico’s en zo weinig onderzoek is gedaan naar de behoeften van de Nederlandse consument”, zei hij tegen persbureau DPA. Kort daarna werd bekend dat de twee filialen van Hudson’s Bay-dochter Saks Off 5th in Amsterdam en Rotterdam deze maand de deuren zullen sluiten.

Bedrijf van de beurs

HBC meldde maandag in een apart persbericht dat een groep aandeelhouders, onder wie president-commissaris Richard Baker, een bod heeft gedaan om het bedrijf van de Canadese beurs te halen. Volgens persbureau Reuters gaat het om in totaal 1,74 miljard Canadese dollar (1,16 miljard dollar). Hudson’s Bay kan volgens Baker de „significante uitdagingen en onzekerheden” waarmee het bedrijf te maken heeft het beste de baas zijn als het niet meer beursgenoteerd is, meldt zakenkrant Financial Times. Samen met andere aandeelhouders, die bij elkaar al 57 procent van de aandelen bezitten, wil Baker daarom het bedrijf van de beurs halen.