‘Halfbroer Kim Jong-un was spion voor de CIA’

The Wall Street Journal meldt dat Kim Jong-nam op de dag van zijn moord een afspraak had met de Amerikaanse inlichtingendienst.

Foto Ahn Young-joon/AP

De halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was een informant voor de CIA. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van een anonieme bron. Kim Jong-nam, die in 2017 werd omgebracht op het vliegveld van Kuala Lumpur, zou daarnaast „vrijwel zeker” in contact hebben gestaan met inlichtingendiensten uit andere landen, waaronder China.

The Wall Street Journal vond weinig details over de informatie die Kim Jong-nam verschafte aan de Amerikaanse inlichtingendienst. Omdat de halfbroer van Kim Jong-un jarenlang buiten Noord-Korea woonde zou hij echter weinig bruikbaars te vertellen hebben gehad over het communistische land.

Dat Noord-Korea de verantwoordelijkheid voor de moord op Kim Jong-nam niet heeft opgeëist, zou een meevaller zijn geweest voor de CIA. Daaruit zou zijn gebleken dat het regime niet op de hoogte was van zijn rol als informant.

Vermoord in Maleisië

Kim Jong-nam was de oudste zoon van de vorige leider van Noord-Korea, Kim Jong-il, en was geboren uit een affaire met een actrice. Hij woonde sinds 2003 in het Chinese gokparadijs Macau en bemoeide zich zelden met Noord-Koreaanse politiek. Wel zei hij ooit in een interview dat Kim Jong-un „te jong en te onervaren was” om leider van Noord-Korea te zijn.

In februari 2017 werd Kim Jong-nam op een luchthaven in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur vermoord. Twee vrouwen uit Indonesië en Vietnam spoten een dodelijk zenuwgas in zijn gezicht. Later verklaarden zij dat ze dachten dachten mee te doen aan een grap met een verborgen camera.

Lees ook: Aanvaller halfbroer Kim Jong-un veroordeeld tot drie jaar cel

Correctie (11 juni 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond ten onrechte dat de twee vrouwen die Kim Jong-nam ombrachten uit Maleisië komen. Zij komen uit Indonesië en Vietnam.