Fusie Tata en ThyssenKrupp inderdaad verboden door Brussel

ThyssenKrupp en Tata Steel mogen niet fuseren, oordeelt de Europese Commissie. De bedrijven verwachtten dat al, en braken de gesprekken een maand geleden af.

Margrethe Vestager verbiedt de fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp. De bedrijven bliezen hun plannen al af, omdat ze dit besluit zagen aankomen.
Margrethe Vestager verbiedt de fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp. De bedrijven bliezen hun plannen al af, omdat ze dit besluit zagen aankomen. Foto Francois Lenoir/Reuters

De Europese Commissie gaat niet akkoord met een fusie tussen staalproducenten ThyssenKrupp en Tata Steel. Dat heeft Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging dinsdag bekendgemaakt. De bedrijven hadden al aangekondigd hun fusieplannen niet door te zetten, omdat zij zagen aankomen dat Brussel niet akkoord zou gaan.

De bedrijven „konden of wilden” concurrentieproblemen die zouden rijzen niet verhelpen, stelde Vestager. Een fusie zou daardoor negatieve gevolgen zou hebben voor de consument, vanwege het „risico op hogere prijzen en minder keuze voor hun klanten die auto’s en conservenblikken produceren”.

Stukgelopen

De gesprekken tussen het Duitse ThyssenKrupp en het Indiase Tata Steel liepen sinds 2016. Vorige maand kondigde ThyssenKrupp aan dat ze waren beëindigd, omdat de maatregelen die de bedrijven bereid waren te nemen naar de zin van Brussel niet voldeden. „Verdere aanpassingen zouden de voordelen van de samenwerking teniet doen”, stelde het bedrijf.

Lees meer over het besluit om niet samen te gaan: ThyssenKrupp blaast fusie met Tata Steel af

De fusie had de bedrijven een besparing van 400 tot 500 miljoen euro moeten opleveren. In plaats daarvan stelde ThyssenKrupp vierduizend extra banen te moeten schrappen, bovenop de tweeduizend die hoe dan ook zouden verdwijnen. Bij de Europese staaltak van het bedrijf werken 27.000 mensen.

De twee bedrijven zouden samen een jaaromzet van zo’n 15 miljard euro behalen, en 48.000 werknemers tellen. Daarmee zou het tweede staalbedrijf van Europa ontstaan. Bij ArcelorMittal werkten in 2018 wereldwijd 208.583 mensen, van wie 88.768 in Europa. De omzet bedroeg 76 miljard dollar (67 miljard euro).