Fractievoorzitter SP Eindhoven vast in Turkije

Murat Memis, van Koerdische afkomst, wordt verdacht van lidmaatschap van de PKK. Hij wordt al ruim een maand vastgehouden in Turkije.

Foto Gemeente Eindhoven

De Eindhovense fractievoorzitter van de SP, Murat Memis, wordt in Turkije vastgehouden. Dat zegt de woordvoerder van de burgemeester dinsdagavond. Eind april werd Memis opgepakt in de Zuid-Turkse stad Antalya. Na vier dagen in de cel mocht hij gaan, maar hij mag het land nog niet uit. Zijn paspoort is ingenomen. Turkse autoriteiten menen dat hij lid is of propaganda voert voor de PKK.

De PKK strijdt voor meer Koerdische autonomie. Turkije, de EU en de VS zien de organisatie als terroristisch. Of en welke banden de fractievoorzitter met de PKK heeft, is niet bekend.

Memis ging eind april met zijn familie op vakantie naar Turkije. Daar werd hij opgepakt, zijn familie is inmiddels weer thuis. Binnenkort verschijnt Memis voor de rechter in het land.

Zijn partij zegt dat Memis wordt beschuldigd op basis van onder meer „uitingen op sociale media, bijvoorbeeld over de strijd tegen Islamitische Staat”.

Twitter avatar MarijnissenL Lilian Marijnissen Murat moet vrij! Turkije heeft niets te maken met wat een in Nederland gekozen volksvertegenwoordiger in Nederland zegt of doet 👇 https://t.co/glgWR9spaA https://t.co/vPw1lxx2r7

De SP roept de overheid op alles in het werk stellen voor zijn vrijlating:

„Het gaat hier om een democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger die in Turkije wordt vervolgd om de dingen die hij in Nederland zegt of heeft gedaan. Turkije heeft geen enkel recht Murat vast te houden.”

Diplomatieke druk

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD) heeft naar eigen zeggen lange tijd gehoopt dat „diplomatieke druk” zou helpen Memis terug naar Nederland te laten keren. De kwestie komt nu pas aan het licht omdat het de zaak anders zou hebben geschaad, aldus Jorritsma. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou zich op hoog niveau intensief met de zaak bemoeien. Het ministerie kon niet direct reageren.

Uit de verklaring van burgemeester Jorritsma:

„In samenspraak met diverse partijen doen we er alles aan om Murat Memis, als Nederlands staatsburger, terug te krijgen in ons land om hem met zijn familie en vrienden te herenigen.”

Memis (31) is van Koerdische afkomst en kwam in 1999 met zijn familie naar Nederland.