Door zijn broer trapte hij in pseudoverkoop

Wie: Sjaak (77)

Kwestie: voorbereiden moord op liefdesrivaal

Waar: rechtbank in Zutphen

De Zitting

De zevenenzeventigjarige verdachte schuifelt op campingslippers de zaal binnen. Een boomlange baas in trainingspak, de handen trillend van de Parkinson. Deze broze bejaarde was volgens de officier van justitie van plan de nieuwe vriend van zijn ex te vermoorden. Met een pistool dat hij voor 1.100 euro had gekocht op een parkeerplaats bij een hotel in Putten.

Dat was een valstrik. Sjaak wist niet dat de verkoper een undercoveragent was. Zijn broer had de politie ingelicht over het plan, stiekem gesprekken opgenomen en met de politie-eenheid Werken Onder Dekmantel een pseudo-verkoop opgezet.

De verdachte was door zijn broer naar de parkeerplek gelokt en met de verkoper meegelopen naar zijn auto. In de kofferbak lagen een pistool en revolver – hij mocht kiezen. En toen hij op de achterbank 22 briefjes van 50 euro had neergeteld, stond er een arrestatieteam klaar om hem in te rekenen.

Klopt het dat u maandenlang voorbereidingen hebt getroffen, vraagt de rechtbankvoorzitter, om de partner van uw ex van het leven te beroven?

Sjaak piept met dichtgeknepen stem: „Dat was mijn broer. We waren in Spanje en hij had het de godganse dag over mijn ex en haar vriend. Toen we terug waren bleef hij zaniken: ‘Schiet je hem nog dood? Ik kan het pistool regelen.’ Omdat ik er een punthoofd van kreeg, zei ik: ‘ja’. Ik dacht: dan ben ik d’r eindelijk vanaf.”

Werkelijk, vraagt de rechter. Sjaak had een maand daarvoor al gedreigd, blijkt uit een stiekeme gespreksopname: „Als ik zo’n ding niet krijg, doe ik het met een mes.” En later was hij begonnen over plan B: „Het kan ook anders. Ik heb een taser […] Gaat-ie tegen de vlakte of is hij helemaal verlamd, en steek ik een mes door zijn keel.” Liefst met zijn ex erbij, „zodat zij er de rest van haar leven last van heeft”.

Sjaak blijft erbij: „Ik ben uitgelokt door mijn broer en de politie.”

De rechter begint over een huiszoeking. De in beslag genomen laptop vertelt een ander verhaal. Er stond een scheidingsakte op met de afspraak dat Sjaak de nieuwe partner van zijn ex-vrouw niet zou doodschieten in ruil voor 200 euro alimentatie per maand. Met dat dreigement had hij zijn ex de stuipen op het lijf gejaagd. En op dezelfde laptop vond de politie ook een ‘afscheidsbrief’ met de tekst: „na met X [de liefdesrivaal, red.] te hebben afgerekend, heb ik zelf mijn leven genomen.”

Sjaak: „Ja hallo, met ‘afrekenen’ bedoel ik ‘aangeven’. Haar vriend zit in de drugshandel. En daarna wilde ik euthanasie plegen met een poeder. Ik ben oud en ziek en wil dood.”

Verdachte reageert ontkennend, ontwijkend, en minimaliserend, rapporteerde de psycholoog, en heeft „antisociale, krenkbare en narcistische persoonlijkheidstrekken”. Voor dementie als gevolg van de ziekte van Parkinson zijn nog geen aanwijzingen. Sjaak kreeg eerder gevangenisstraffen voor drugshandel in Duitsland en Spanje en zat 4,5 jaar vast nadat hij zijn toenmalige vrouw „per ongeluk” met een fles had doodgeslagen.

„Dat lichaam”, vertelt de aanklager, „moest zijn broer helpen wegmaken.” Daaraan heeft hij een trauma overgehouden, zegt ze. „Zodoende dat hij de politie inschakelde toen hij over dit moordplan hoorde.” Ze eist acht jaar cel voor het voorbereiden van moord op een liefdesrivaal. Van uitlokking was geen sprake, beweert ze. „Meneer is zelf degene die met het plan komt.” Sterker: „Ik heb beelden van de verkoop gezien. Als zijn broer en de politie niet hadden ingegrepen was het slachtoffer van het leven beroofd.”

Welke beelden, vraagt de advocaat, en waarom zitten die niet in het dossier? „Zijn broer had hier moeten staan, hij en de politie hebben mijn cliënt uitgelokt.” Hij dringt aan op vrijspraak en lukt dat niet, dan moet de fysieke gesteldheid van zijn cliënt worden onderzocht. Al had hij het vuurwapen gehad, dan miste hij de kracht in zijn handen om er een moord mee te plegen. „Hij kan bij het plassen niet eens zijn eigen piemel hoog houden. En in het verlengde van een ondeugdelijke poging ligt ondeugdelijke voorbereiding.”

Alle bezwaren van de raadsman schuiven de rechters ter zijde. Ze veroordelen Sjaak tot zeven jaar cel voor het voorbereiden van moord. „Verdachte wilde niet alleen de vriend van zijn ex het leven ontnemen maar ook zijn ex-partner emotioneel treffen. Dit is een wrede, nietsontziende vorm van wraak. Hij heeft met zijn handelen de rechtsorde op ernstige wijze geschokt.” De advocaat gaat in hoger beroep.