Voetbalclubs in Brabant en Zeeland mogelijk onder invloed criminelen

criminaliteit

Zeker tien voetbalclubs in het Brabantse en Zeeuwse amateurvoetbal staan mogelijk onder invloed van criminelen. Dat stelt de Taskforce Zeeland-Brabant, een samenwerkingsverband van overheidsdiensten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Bij deze clubs zijn er signalen van dubieuze sponsors, vermoedens van witwassen en drugshandel. De namen van de clubs zijn niet naar buiten gebracht.

Verschillende clubs hebben sponsoren die voorkomen in onderzoeken naar criminele activiteiten. Bij een club zou een crimineel netwerk zijn geïnfiltreerd. Een dubieuze sponsor zou reisjes regelen en spelers betalen. Een ander voorbeeld is een amateurclub waarbij sponsoren gelinkt worden aan drugshandel en onder de tafel tonnen aan spelers zouden betalen. Ook zijn er clubs die dienen als ontmoetingsplek voor mensen uit de criminele wereld.

De Taskforce komt zelf niet in actie bij signalen van criminele invloeden. Per geval wordt bekeken welke overheidsdienst, zoals een gemeente of de Belastingdienst, stappen kan ondernemen.

Volgens burgemeester Paul Depla van Breda bestaat het risico dat criminelen die invloed verwerven bij een voetbalclub, een positie in de bovenwereld bemachtigen. Ook kan een club speelbal worden van criminelen.

Zorgen bij clubs en bond pag. 10