Brieven

Brieven

Levensbeëindiging (2)

Vraag nou door

Noa, ik kende haar niet. De hele wereld heeft het schijnbaar over haar vanwege haar zogenaamde euthanasie. De jaren voor haar dood hadden alle instanties het schijnbaar vooral over de symptomen: haar eetstoornis en ondergewicht. Ik zie vooral een meisje dat niet is gehoord, toen ze verkracht was. De zin die vooral blijft hangen is van haar moeder: „Misschien hadden ze destijds meer moeten doorvragen.”

Daar hebben we volgens mij allemaal een rol in. Wat gebeurt er onder onze neus, waar we elkaar vragen over mogen stellen?

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of 113.nl

D-Day

Herinner dit ook maar

Wat in de media steeds wordt gezegd over D-Day en stééds klakkeloos herhaald wordt is: D-day was het begin van de bevrijding van Europa (D-Day 75 jaar later, 7/6). Dat is naar mijn mening onjuist. Het was het begin van de bevrijding van West-Europa. Vergeten worden de ongelooflijke aantallen Russen die ook tegen nazi-Duitsland gesneuveld zijn. De Koude Oorlog heeft ons beeld vertroebeld. Churchill was een van de weinigen die de bui zag hangen. Maar zonder het oostfront had Normandië nooit kunnen plaatsvinden. Niet voor niets bleven de Russen aandringen op een spoedige opening van het tweede front. Ook dat mag weleens gezegd en herinnerd worden.

Flamingo’s

Een kooi is altijd te klein

Wat een prachtige foto van die flamingokolonie, bij het artikel Dansende flamingo’s op Zuid-Limburgse savanne (31/5). Het deed me meteen denken aan die keer dat we met een klein gezelschap aan de kust van Yucatan (Mexico) waren. Vroeg in de morgen zagen we een grote groep flamingo’s. Zij stonden en bewogen zich op ruim honderd meter afstand in ondiep water, en de volwassen exemplaren gaven er dansles aan de jongeren. Een onvergetelijk gracieus schouwspel, dat pas eindigde toen de groep wegvloog, de vrije natuur in. De mooi beschreven kolonie in Kerkrade deed me er onmiddellijk weer aan denken. Maar ik realiseerde me snel dat het een misvatting was, te denken dat het een vergelijkbare ervaring zou kunnen betreffen. Op de foto is niet te zien dat er een groot net boven de ‘savanne’ gespannen is, de ‘vrije vlucht’ is niet anders dan vrije vlucht in een veredelde kooi. Een volière van drieduizend vierkante meter, het klinkt indrukwekkend. Drieduizend vierkante meter is drie voetbalvelden, althans drie Cruyff-veldjes – of minder dan een half normaal voetbalveld. Kortom, de flamingo’s zijn gewoonweg opgesloten. Al is dat wellicht voor hun eigen bestwil.

Tandarts

In de ogen kijken

Op de column van Frits Abrahams over de onhebbelijkheden van de tandarts (De tandarts op de korrel, 7/6) heb ik een aanvulling. Zij hebben de onhebbelijke gewoonte vooral met je te gaan praten aan het einde van de behandeling, als je psychisch en fysiek uitgeput bent. Soms komt de tandarts pas aan wanneer je allang, mond open, in de stoel ligt. Mijn punt is dat tandartsen ervoor moeten zorgen dat de patiënt, vóór de behandeling begint, op gelijk niveau zit of staat. Deze moet zich eerst dan ook voorstellen, vóór het onderzoek plaatsvindt. Achteraf moet er weer contact zijn, zodat informatie met elkaar uitgewisseld kan worden. Kortom: tandartsen (en tandartsassistenten), gedenk de communicatie.