Botswana schrapt strafbaarstelling homoseksualiteit

Eerder stond er tot zeven jaar gevangenis op homoseksualiteit in Botswana. Dat was in strijd met de grondwet, oordeelde de Hoge Raad dinsdag.

Een activiste in de rechtszaal waar de Hoge Raad dinsdag haar uitspraak deed.
Een activiste in de rechtszaal waar de Hoge Raad dinsdag haar uitspraak deed. Foto Tshekiso Tebalo/AFP

In Botswana is homoseksualiteit niet langer strafbaar. De artikelen in het Wetboek van Strafrecht die tot zeven jaar gevangenisstraf voorschreven voor homoseksualiteit zijn ongrondwettelijk. Dat heeft Hoge Raad van het land dinsdag besloten.

Na de uitspraak werd er gejuicht in de rechtszaal. „Niet alleen biedt deze beslissing een wettelijke bevestiging en erkenning van de rechten van de LHBTIQ-gemeenschap - het creëert ruimte om de publieke gezondheid efficiënter en effectiever te gaan bespreken”, schrijft een lokale ngo, LEGABIBO in een verklaring.

Ook de president van Botswana, Mokgweetsi Masisi, heeft zich verheugd getoond met het besluit:

Twitter avatar legabiboadvo #LEGABIBO “There are also many people of same-sex relationships in this country who have been violated and have also suffered in silence for fear of being discriminated. Just like other citizens, they deserve to have their rights protected.” - President @OfficialMasisi #Repeal164 https://t.co/ISWEemwuI5

In haar toelichting zei de Hoge Raad dat het respectloos is om mensen te straffen voor wie ze zijn, en dat de wet er niet is om te oordelen over de privéhandelingen tussen twee volwassenen die hierover in overeenstemming zijn.

Discussie over LHBT-rechten

Ook Angola heeft seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht dit jaar gedecriminaliseerd. Toch valt de discussie over gelijke rechten niet altijd uit ten voordele van de LHBTI-gemeenschap. Ongeveer een maand geleden oordeelde het Hooggerechtshof in Kenia nog dat homoseksualiteit daar strafbaar moest blijven.

Er zijn nog vier landen en delen van landen in Afrika waar homoseksualiteit met de dood wordt bestraft: Mauritanië, Soedan, Zuid-Somalië en Noord-Nigeria. Veel van de wetten in Afrikaanse landen die homoseksualiteit strafbaar stellen, zijn een overblijfsel van het koloniale verleden.