Vier lichamen gevonden bij berging passagiersschip Boedapest

De berging van het schip de Hableany in Boedapest is begonnen. Vier opvarenden worden nog vermist.

Bergers en reddingswerkers haalden dinsdagochtend de Hableany al deels boven water.
Bergers en reddingswerkers haalden dinsdagochtend de Hableany al deels boven water. Foto Marko Djurica/Reuters

Bergers zijn begonnen met het optakelen van het schip de Hableany van de bodem van de Donau in Boedapest. Daarbij zijn dinsdagochtend nog eens vier lichamen geborgen. Het ongeluk kostte twee weken geleden vermoedelijk aan 28 mensen het leven. Reddingswerkers houden er rekening mee dat er meer lichamen worden gevonden. Vier lichamen worden nog vermist.

De Hableany zonk op 29 mei na een aanvaring met een groter schip bij slecht weer in het donker. Zeven mensen werden levend uit het water gehaald, 24 lichamen zijn geborgen sinds de aanvaring. Aan boord van de rondvaartboot waren een Hongaarse bemanning en Zuid-Koreaanse opvarenden.

Zeer langzaam

De afgelopen dagen hebben de Zuid-Koreaanse en Hongaarse bergers en reddingswerkers hun hijswerkzaamheden onder de Margarethabrug voorbereid. Onder het schip zijn op zo’n negen meter diepte vier kabels getrokken waarmee het wrak omhoog kan worden getakeld. Duikers doorzoeken het schip, en voeren inspecties uit tijdens de werkzaamheden.

Het water in de Donau staat hoog, stroomt snel en door de troebelheid kunnen de duikers vrijwel niets zien. Uiteindelijk moet de Hableany op een schuit gelegd worden, zei de bergingsdienst maandag tegen persbureau AP. Maar, waarschuwde de woordvoerder, dat zal „zeer langzaam” gaan. De verwachting is dat het waterpeil de komende dagen aanzienlijk zal dalen.

Enkele dagen na de aanvaring werd de kapitein van het riviercruiseschip dat de aanvaring veroorzaakt lijkt te hebben, de Zwitserse Viking Sigyn, aangehouden. Yuriy C. wordt verdacht van het in gevaar brengen van scheepvaartverkeer met een meerdere doden tot gevolg. De rederij werkt mee aan het onderzoek.