Basketbal

Warriors blijven na nipte zege in de race voor titel

De basketballers van Golden State Warriors hebben het vijfde duel in de finale van de NBA, de Noord-Amerikaanse profcompetitie, gewonnen. De titelverdediger versloeg maandag Toronto Raptors, in Canada, met het kleinst mogelijke verschil: 106-105. De stand in de best-of-seven-serie is 3-2 in het voordeel van de Raptors. In de nacht van donderdag op vrijdag staat in Oakland de zesde wedstrijd op het programma.

De Warriors stonden in Toronto vrijwel het gehele duel op voorsprong, maar zagen in de slotseconde de Raptors een kans op de overwinning krijgen. Kyle Lowry raakte echter met zijn schot de zijkant van het bord. Door deze misser zijn de Raptors nog altijd één overwinning verwijderd van hun eerste kampioenschap. Een titel waarmee de ploeg uit Toronto geschiedenis zou schrijven; nooit eerder was een basketbalteam uit Canada de beste in de NBA.

De resultaten uit het verleden lijken in het voordeel van de Raptors. In de NBA-historie is het pas één team gelukt om in de finale een 3-1 achterstand goed te maken. Cleveland Cavaliers ging er in 2016, tegen de Warriors, na zeven wedstrijden alsnog met de titel vandoor.

Bij de Warriors keerde maandag Kevin Durant na een maand terug, maar de sterspeler viel in de eerste helft opnieuw uit met een, op het oog ernstige, blessure. (NRC/ANP)