Twee wezen van Nederlandse IS-strijders overgedragen aan Nederland

Twee kinderen van de IS-strijders zijn toegewezen aan een Nederlandse voogd, het is niet duidelijk of zij al in Nederland zijn aangekomen.

Kinderen in een vluchtelingenkamp in Syrië.
Kinderen in een vluchtelingenkamp in Syrië. Foto Ali Hashisho/Reuters

Twee weeskinderen van Nederlandse IS-strijders in Koerdisch gebied in Syrië zijn overgedragen aan Nederland. Dat bevestigen de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Justitie en Veiligheid maandag na berichtgeving van Abdulkarim Omar, een Koerdische topfunctionaris die is belast met buitenlandse betrekkingen. Ook zijn twaalf Franse wezen uit IS-gebied overgedragen aan Frankrijk.

De Franse kinderen zijn inmiddels in Parijs aangekomen, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse kinderen zijn „toegewezen aan een Nederlandse voogd”, het is niet duidelijk of zij op dit moment in Frankrijk of in Nederland zijn.

Volgens de Nederlandse ministeries heeft de Franse overheid de jonge kinderen overgebracht uit Syrië. De kinderen zouden onder erbarmelijke toestanden hebben geleefd in een vluchtelingenkamp. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de wezen het „naar omstandigheden” goed maken.

Karenia J.

Bronnen bevestigen aan NRC dat het gaat om de kinderen van Syriëganger Karenia J. uit Zwolle. Zij kwam eerder om het leven door slechte omstandigheden en ziekte in een vluchtelingenkamp. De kinderen zouden twee en vier jaar oud zijn.

Twitter avatar abdulkarimomar1 Dr Abdulkarim Omar At the request of the the Dutch Government, the self-administration of North and East Syria handed over on June 9th, 2019, two orphaned Dutch children  from ISIS families to a delegation from the Dutch Ministry of foreign Affairs in the town of Ain Issa.
Lees ook: IS-kinderen zijn welkom in Rusland

Volgens Abdulkarim Omar zijn de veertien kinderen zondag bij het vluchtelingenkamp Ain Issa in Noord-Syrië overgedragen aan een Frans-Nederlandse delegatie. Het oudste kind is volgens Al Jazeera tien jaar. In Ain Issa verblijven tienduizenden vluchtelingen, onder wie veel kinderen.

Nederlands beleid

Het is Nederlands beleid om niet actief IS-strijders of hun kinderen terug te halen, onder meer uit angst voor terreuraanslagen. Landen als Frankrijk en Noorwegen doen dit al wel langer. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zei dit weekend dat de humanitaire situatie waarin de kinderen van IS-strijders zich bevinden „onze aandacht heeft”. Echter, vanwege de onveiligheid van het gebied zouden er geen vertegenwoordigers van de Nederlandse regering naar Syrië kunnen afreizen.

In Syrisch-Koerdische kampen zitten volgens de laatst beschikbare informatie 55 volwassen Nederlanders en 85 kinderen met één of twee Nederlandse ouders vast. Driekwart van de volwassen Nederlanders in de kampen is vrouw.

Lees ook: Aantal Nederlandse Syriëgangers in kampen meer dan verdubbeld

Politiek Den Haag heeft verdeeld gereageerd op het nieuws over de komst van de twee wezen. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat het kabinet terecht „voorkomt dat deze weeskinderen radicaliseren en de dupe worden van de verschrikkelijke keuze van hun ouders”. PVV-leider Geert Wilders stelt echter dat er sprake is van een „kinderterreurpardon”.