Brexitblog

Matt Hancock trekt zich terug uit leiderschapsverkiezing Conservatieven

Op 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Na uitstel is de nieuwe Brexit-datum eind oktober, maar eerst moet een opvolger voor Theresa May worden aangewezen. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over 'de echtscheiding' tussen het VK en de EU.

Nieuw blog

We sluiten dit blog af. Volg hier de nieuwste ontwikkelingen rond de Brexit.

Nog zes kandidaten over in race om leiderschap Tories

Minister van Gezondheidszorg Matt Hancock. Foto Adrian Dennis/AFP

Nog maar zes kandidaten zijn over in de race om het leiderschap van de Conservatieve Partij. Minister van Gezondheidszorg Matt Hancock trok zich vrijdagochtend terug uit de verkiezingsstrijd om de opvolging van Theresa May. Hancock (40) kondigde zijn beslissing aan in een video op Twitter.

„Ik wilde de kandidaat van de toekomst zijn”, zei hij in het filmpje.

„Maar om begrijpelijke redenen wil de partij een kandidaat voor de unieke omstandigheden van nu.”

Johnson veruit meeste stemmen

Bij de eerste verkiezingsronde onder fractiegenoten donderdag eindigde Hancock als een-na-laatste met twintig stemmen. Boris Johnson kreeg met afstand de meeste mede-Conservatieven achter zich: 114 van de 313. Dat is meer dan de nummers twee, drie en vier bij elkaar. Andrea Leadsom, Mark Harper en Esther McVey vielen donderdag af. Zij behaalden niet genoeg stemmen.

De tweede stemronde is aanstaande dinsdag. Dan moeten de kandidaten zeker 10 procent van de stemmen krijgen om door te gaan.

Twitter avatar MattHancock Matt Hancock Thank you for all your support. I have decided to withdraw from the race to be the next leader of the Conservative Party. I will now look for the best way to advance the values we fought for. https://t.co/OGcAjf0S0f

Drie kandidaten vallen af in race om leiderschap Tories

Boris Johnson is na de eerste ronde van stemmingen bij de Conservatieven de grote favoriet om partijleider en premier van het Verenigd Koninkrijk te worden. Hij kreeg donderdag 114 van de 313 stemmen van fractiegenoten.

Als Johnson de steun de komende weken behoudt, zal hij tot de laatste twee kandidaten behoren. Uiteindelijk is het aan de ruim honderdduizend partijleden om tussen de laatste twee te kiezen. Dit gebeurt waarschijnlijk in de week van 22 juli.

Andrea Leadsom, Mark Harper en Esther McVey behaalden niet genoeg stemmen. Zij vallen af. Het staat nu vast dat Theresa May opgevolgd wordt door een man, aangezien de twee vrouwelijke kandidaten zijn afgevallen.

Lees ook: De opvolgingsstrijd om premierschap VK is fel. Wie volgt Theresa May op?

Opmerkelijk is dat de race om de tweede plek spannender lijkt dan verwacht. Buitenlandminister Jeremy Hunt kreeg 43 stemmen, Michael Gove (Milieu) 37 en oud-Brexitminister Dominic Raab 27. Zij zullen de komende dagen lobbyen bij hun partijgenoten en moeten duidelijk maken of zij denken Johnson te kunnen verslaan.

Rory Stewart, de enige kandidaat die een zeer zachte Brexit wenst, kreeg 19 stemmen. Dat is genoeg om door te gaan, maar als hij niet meer steun weet te vergaren zal hij bij de volgende ronde afvallen.

Conservatieven kunnen kiezen uit tien kandidaten voor opvolging May

De Conservatieven kunnen uit tien kandidaten kiezen voor de opvolging van partijleider en premier Theresa May. Het comité van de Tories dat over de verkiezing van de nieuwe leider gaat, heeft dat maandagavond bekendgemaakt.

Om officieel kandidaat te worden, moest een gegadigde voor maandagavond 17.00 uur Nederlandse tijd door ten minste acht Conservatieve Lagerhuisleden worden genomineerd. Onder de kandidaten bevinden zich zoals verwacht Boris Johnson (ex-minister van Buitenlandse Zaken) en Michael Gove (minister van Milieu).

Hoe nu verder

Donderdag is de volgende verkiezingsronde. Dan kunnen de 313 Tories in het Lagerhuis een stem uitbrengen op de kandidaten. Wie minder dan 5 procent van de stemmen krijgt, valt af. Op dinsdag 18 juni volgt de tweede ronde. Dan moeten de kandidaten zeker 10 procent van de stemmen krijgen om door te gaan.

Het is de bedoeling dat na de eerste twee ronden twee kandidaten overblijven. Mocht dat niet het geval zijn, dan komen er nieuwe stemrondes. Bij elk van die rondes valt de kandidaat die als laatste eindigt af. Dat gaat zo door tot het er nog maar twee zijn. Zij worden daarna voorgelegd aan de ongeveer 160.000 leden van de Conservatieve Partij door het hele land, die per post hun stem kunnen uitbrengen.

De kandidaten

-Boris Johnson (54), voormalig minister van Buitenlandse Zaken
-Jeremy Hunt (52), minister van Buitenlandse Zaken
-Michael Gove (51), minister van Milieu
-Dominic Raab (45), voormalig minister van Brexit
-Sajid David (48), minister van Binnenlandse Zaken
-Matt Hancock (40), minister van Gezondheid
-Andrea Leadsom (56), voormalig fractieleider in het Lagerhuis
-Rory Stewart (46), minister van Internationale Samenwerking
-Esther McVey (51), voormalig minister van Werkgelegenheid en Pensioenen
-Mark Harper (49), voormalig staatssecretaris van Immigratie

Correctie (10 juni 2019, 22.45 uur): In een eerdere versie van deze blogbijdrage werd Andrea Leadsom fractieleider in het Lagerhuis genoemd. Zij legde deze functie vorige maand neer uit onvrede over het Brexitbeleid van premier Theresa May.

Cheryl Gillan, medevoorzitter van het comité van de Tories dat de verkiezing regelt van een nieuwe partijleider, maakt de namen van de tien kandidaten bekend. Foto Stefan Rousseau/AFP

Wie volgt May op als leider van de Conservatieven?

De komende weken zoeken de Tories naar een opvolger voor premier Theresa May. De nieuwe leider van de partij wordt automatisch premier en voor de functie zijn elf gegadigden. Tories die zich kandidaat willen stellen, hebben daartoe tot maandagmiddag 17.00 uur (Nederlandse tijd) de tijd. Daarbij draait het om de cruciale vraag: hoe willen zij verder met de Brexit?

Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Londen, is favoriet. Hij zei eerder al bereid te zijn zonder Brexit-akkoord eind oktober uit de EU te treden. Ook beloofde hij dat onder zijn leiderschap het Verenigd Koninkrijk de toegezegde 39 miljard euro uittredingsgeld aan de EU niet zal gaan betalen. Aan die beloften voegde Johnson maandag toe het plafond voor de hoogste belastingschaal te willen verhogen, waarbij hoge inkomens minder belasting gaan betalen.

'Met pijn in mijn hart'

Ook Sajid Javid van Binnenlandse Zaken en Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken stelden zich al eerder kandidaat. Hunt trapte maandag zijn campagne voor het voorzitterschap af tijdens een persconferentie: „We hebben nu een serieuze en ervaren leider nodig. Ik ben bereid een Brexit zonder akkoord door te voeren, maar ik zou dat met pijn in mijn hart doen.”

Volgens hem zijn het VK en de Conservatieve Partij in gevaar, doordat de Brexit nog steeds niet is doorgevoerd. Hunt hield maandag vol dat er in Brussel nog onderhandelingsruimte is, al sloot de EU dat eerder uit.

Lees ook: De laatste officiële dag van Theresa May als Toryleider – hoe nu verder?

Hunt kon tijdens zijn perspresentatie in ieder geval rekenen op de steun van Amber Rudd (oud-minister van Binnenlandse zaken) en minister van Defensie Penny Mordaunt. Van Mordaunt werd eerder gezegd dat zij zichzelf kandidaat zou stellen, als een van de weinige vrouwen. Om daadwerkelijk gekozen te kunnen worden, moeten aspirant-kandidaten eerst ten minste acht steunbetuigingen van partijleden in het Lagerhuis zien te krijgen.

'Onderhandelingen met Brussel waren vernederend'

Maandag maakten ook Matt Hancock (Volksgezondheid) en oud-Brexit-minister Dominc Raab hun plannen bekend. Hancock zette maandag in op vernieuwing en profileerde zich als het gezicht van de nieuwe generatie. Volgens hem moeten de Conservatieven verder kijken dan de Brexit. „Het Verenigd Koninkrijk is niet kapot maar de politiek zit in een sleur”, aldus Hancock volgens Sky News.

Raab noemde de eerdere onderhandelingen met Brussel tijdens zijn campagneaftrap „een vernedering”. De oud-Brexit-minister stapte vorig jaar op uit onvrede over de afhandeling van de Brexit. Hij wil niet dat de Brexit na eind oktober nog verder uitgesteld wordt, zo zei hij, ook als dat betekent dat het VK zonder akkoord moet vertrekken.

Ook haalde Raab maandag uit naar de belastingplannen van Johnson. Hij wees erop dat er voor de Tories ook stemmen te werven zijn onder de lage inkomens. „Anders bevestigt dit het beeld dat […] wij er alleen zijn voor de rijken", aldus Raab.

De aftrap van de campagne van Milieu-minister Michael Gove verliep maandag niet vlekkeloos. Vorige week gaf hij toe in het verleden wel eens cocaïne gebruikt te hebben, waarmee op Twitter de spot gedreven werd. Vooralsnog heeft Gove zijn kandidaatstelling niet opgegeven, zei minister van Onderwijs Nicky Morgan. Gove lanceerde zijn campagne maandagochtend op Twitter met een spotje, onder de hashtag #Gove4PM.

In twee besloten bijeenkomsten maken de Conservatieve Lagerhuisleden de komende weken een voorselectie van de kandidaten. Daarna mogen de 124.000 'gewone' partijleden de nieuwe partijleider en dus premier kiezen.

Correctie (10 juni 2019): In een eerdere versie stond de functie van Amber Rudd en Penny Mordaunt niet goed aangeduid. Dat is hierboven aangepast.

Welkom

Welkom in een nieuw Brexitblog. Hier zijn alle actuele ontwikkelingen rondom de 'echtscheiding' van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te volgen. Komende week staat in het teken van de opvolger van waarnemend premier Theresa May: wie neemt haar rol over als leider van de Conservatieven?

Het oude Brexit-nieuws leest u hier.