Vijfhonderd aanhoudingen bij betogingen na verkiezingen Kazachstan

De Kazachstaanse verkiezingen werden, zoals verwacht, gewonnen door Kassim-Jomart Tokajev. Betogingen werden uiteen gedreven.

De politie hield ook in de hoofdstad Noer-Soeltan (voorheen Astana) betogers aan.
De politie hield ook in de hoofdstad Noer-Soeltan (voorheen Astana) betogers aan. Foto Igor Kovalenko/EPA

Bij protesten rond de presidentsverkiezingen in Kazachstan zijn zondag zo’n vijfhonderd mensen opgepakt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De verkiezingen werden, zoals verwacht, ruim gewonnen door Kassim-Jomart Tokajev. Hij is een vertrouweling van Noersoeltan Nazarbajev, die het land dertig jaar geregeerd heeft.

Tokajev is premier geweest en voorzitter van de Senaat. Volgens de exitpolls heeft hij zo’n 70 procent van de stemmen gekregen. De zes andere kandidaten waren nagenoeg onbekend bij veel Kazachstanen.

De betogers stelden vooraf al dat de verkiezingen oneerlijk zouden verlopen. Al langere tijd werd vreedzaam tegen de regering geprotesteerd. In Noer-Soeltan, de door Tokajev naar Nazarbajev vernoemde hoofdstad van het land, dreef de ordepolitie de protesten uiteen. Daarbij is ook pepperspray gebruikt, zagen Reuters-verslaggevers. De aangehouden betogers waren „radicale elementen die de samenleving pogen te ontwrichten”, aldus de Kazachstaanse autoriteiten.

Lees ook: Kazachstan stemt, maar kritische jongeren gaan wandelen

Nazarbajev heeft Tokajev zelf aangemerkt als zijn opvolger. Het voormalige staatshoofd blijft desondanks een aantal belangrijke posities bekleden. Tokajev heeft al aangekondigd nauw met zijn voorganger te zullen samenwerken.