Rafael Nadal wint voor de twaalfde keer Roland Garros

Rafael Nadal heeft, net als vorig jaar, in de finale Dominic Thiem verslagen.

Rafael Nadal viert zijn overwinning op Roland Garros.
Rafael Nadal viert zijn overwinning op Roland Garros. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Rafael Nadal heeft zondag voor de twaalfde keer Roland Garros gewonnen. De Spanjaard versloeg op het gravel in Parijs, net als vorig jaar, Dominic Thiem in vier sets: het werd 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

De finale was spannender dan de cijfers doen vermoeden, met name vroeg in de wedstrijd. In de eerste set wist de 25-jarige Oostenrijker Nadal aanvankelijk te breken, maar Nadal had niet meer nodig dan een korte verslapping van zijn opponent om langszij te komen, en uiteindelijk de set met 3-6 te winnen.

De tweede set begon Nadal juist sterk, met love-games op zijn eigen service. Hij gaf geen game meer weg, maar Thiem evenmin. Pas in de twaalfde game viel de beslissing, en was het toch de Oostenrijker die (voor het eerst in zijn Roland Garros-carrière) de set veroverde op Nadal. Meer zou die echter niet tegen de Spaanse nummer twee van de wereld in te brengen krijgen.

Schijnbaar onverstoord vervolgde King of Clay Nadal de wedstrijd dominant om vervolgens niets van Thiem heel te laten. Al snel stond de Oostenrijker op een 4-0 achterstand in de derde set. Hij wist nog één game binnen te halen, maar verloor de set in iets meer dan twintig minuten met 1-6. Ook in de slotset kwam Thiem er amper nog aan te pas, en won Nadal met 1-6.

Geen enkele tennisser is zo succesvol geweest op Roland Garros als Rafael Nadal. Elf keer eerder won hij de titel en bijbehorende Coupe des Mousquetaires. De eerste keer, in 2005, was de allereerste grandslamzege uit zijn loopbaan.