Opinie

De week van de nieuwe hoofdredacteur

René Moerland is deze week door de redactie gekozen als nieuwe hoofdredacteur voor NRC. Hoe ging dat, een nieuwe hoofdredacteur vinden?

René Moerland in de Doopsgezinde Kerk in Amsterdam
René Moerland in de Doopsgezinde Kerk in Amsterdam Foto Olivier Middendorp

Het was een hele bijzondere week op de redactie: we kozen afgelopen dinsdag tijdens een redactievergadering René Moerland als onze nieuwe hoofdredacteur. Daarvoor was de Doopsgezinde Kerk in Amsterdam gehuurd, niet ver van de redactie.

Hij werd door de redactie voorgedragen aan de uitgever van NRC Media, die uiteindelijk de hoofdredacteur benoemt. Hij volgt Peter Vandermeersch op die onlangs afscheid nam na negen jaar hoofdredacteurschap en een leidinggevende rol gaat vervullen bij het Ierse Independent News & Media (INM) van NRC-eigenaar Mediahuis.

Op dit moment is onze nieuwe hoofdredacteur nog correspondent in Brussel, maar hij liep in z’n eerste week al veel rond op de redactie en was ook aanwezig tijdens de twee correspondentenavonden (hier terug te kijken) die woensdag en donderdag werden georganiseerd in Pakhuis de Zwijger. Een bijzonder tweejaarlijks moment: onze correspondenten uit de hele wereld zijn dan even allemaal tegelijk in Nederland.

René Moerland werkt sinds 2000 bij NRC en was eerder onder meer correspondent in Frankrijk en chef op verschillende redacties. Z’n eerste stuk voor NRC ging over de ‘oplaaiende discussie’ over doodstraf in de Verenigde Staten op 15 juni 2000.

Hoe gaat dat, een nieuwe hoofdredacteur zoeken? ? In het redactiestatuut is vastgelegd dat de redactie haar eigen hoofdredacteur mag voordragen. De zoektocht duurde bijna vier maanden, waarbij de redactieraad - de zevenkoppige vertegenwoordiging van de redactie - optrad als sollicitatiecommissie. Redactie en uitgeverij stelden, nadat Peter zijn vertrek aankondigde, een profielschets op. De nieuwe hoofdredacteur van NRC moest in eerste plaats journalist zijn én een goede leider, personeelsmanager en directeur. De hoofdredacteur maakt ook deel uit van het statutair bestuur van NRC Media.

Wat wil hij met de krant? René Moerland gaf al een eerste interview, waarin hij vertelde over de rol die NRC als liberale krant zou moeten spelen in de samenleving. De komende maanden gaat hij veel praten met mensen binnen en buiten de krant. En in september ontvouwt hij zijn plannen. Die zult u, ook op deze plek, gaan lezen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.