Zelfportret in de vorm van een poppenhuis

Foto
Foto David LaChapelle

De Amerikaanse fotograaf David LaChapelle (1963) werd wereldberoemd met over the top gelikte portretten van beroemdheden als Pamela Anderson, Tupac Shakur, Lance Armstrong, Anna Kournikova en Elizabeth Taylor, en hij regisseerde videoclips voor onder anderen Elton John, Britney Spears en Robbie Williams. Kitchy surrealisme, een Salvador Dalí voor de moderne popcultuur.

In 2007 had hij er ineens helemaal genoeg van. Hij verhuisde naar Hawaï, waar hij ‘off the grid’ – zelfvoorzienend, met zonne-energie en voedsel uit eigen tuintje – ging wonen in een nudistengemeenschap.

De tropische natuur op Maui, het op een na grootste van de Hawaïaanse eilanden, speelt nu een belangrijke rol in Acts of Nature, een expositie met recent werk. LaChapelle plaatst, geïnspireerd door religieuze schilderijen uit de Renaissance, zijn modellen als hedendaagse heiligen op glibberige rotsen en in paradijselijke oerwouden. De kleuren, door de fotograaf met de hand aangebracht op de negatieven, zijn haast buitenaards.

Dit werk is getiteld Self Portrait as House: LaChapelle portretteerde zichzelf in de vorm van een poppenhuis vol neonlicht en naakten.

De tentoonstelling is van 1 juni tot 20 juli te zien in de Amsterdamse Reflex Gallery, tegenover het Rijksmuseum.