VS en Mexico sluiten deal over immigratie

Mexico vangt meer migranten op en zet de Nationale Garde in aan de zuidgrens met Guatemala. De importheffingen waar president Donald Trump mee had gedreigd zijn daarmee van de baan.

President Donald Trump groet de pers in de tuin van het Witte Huis na terugkeer uit Europa.
President Donald Trump groet de pers in de tuin van het Witte Huis na terugkeer uit Europa. Foto Oliver Contreras/EPA

De Verenigde Staten en Mexico hebben een deal gesloten over het aanpakken van de illegale immigratie. De aangekondigde invoering van importheffingen op Mexicaanse producten gaat daardoor niet door, meldt president Donald Trump op Twitter:

„De tarieven die vanaf maandag zouden gaan gelden voor Mexico zijn voor onbepaalde tijd opgeschort. Mexico heeft besloten krachtige maatregelen te nemen om het tij van migratie via Mexico en bij onze zuidelijke grens te keren”.

Lees ook: Geen overvolle migrantenkampen, toch is het crisis

Trump had gedreigd vanaf maandag een importheffing van vijf procent op te leggen op alle goederen uit Mexico als er geen overeenkomst zou zijn gesloten. Die heffing zou „totdat het probleem van illegale immigratie is verholpen” stapsgewijs omhoog gaan tot 25 procent per 1 oktober.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zei het te betreuren dat „commerciële onderwerpen worden gemixt met het onderwerp migratie”, maar heeft nu toch Trump tevreden weten te stellen. Er is drie dagen onderhandeld over de deal in Washington.

Mexico zet Nationale Garde in

Mexico heeft beloofd meer migranten te gaan opvangen die wachten op een beslissing over hun asielverzoek in de Verenigde Staten en laat de Nationale Garde de zuidgrens met Guatemala beter bewaken. Volgens de Mexicaanse minister Marcelo Ebrard van Buitenlandse Zaken is er een “eerlijke balans” gevonden, schrijft persbureau Reuters. Hij zegt dat de VS in eerste instantie veel zwaardere eisen hadden gesteld. Troepen van de Nationale Garde zullen vanaf maandag actief worden aan de zuidgrens.

Lees ook: Trumps migratieplan oogt kansloos

Het akkoord moet nog verder worden uitgewerkt. Afgesproken is dat de onderhandelingen over de aanpak van illegale immigratie worden voortgezet en binnen negentig dagen moeten zijn afgerond.

Donald Trump heeft meerdere malen gewaarschuwd voor een invasie van criminelen en wordt daar met het oog op de campagne om volgend jaar herkozen te worden steeds feller op. Tijdens de vorige verkiezingscampagne beloofde hij een muur te bouwen op de grens met Mexico, maar de financiering daarvan strandt keer op keer in het Congres.

Trump heeft in het dreigen met invoerheffingen een middel gevonden om landen onder druk te zetten bij onderhandelingen. Zo probeert hij ook een gunstige handelsdeal te sluiten met China.