Kinderopvang

Kidsplus presteert in het hele land slecht

De sluiting van een kinderopvang in Bilthoven vorige maand blijkt geen incident voor de eigenaar. Uit onderzoek van NRC blijkt dat Kidsplus, het bedrijf achter de opvang in Bilthoven, door het hele land slecht presteert.

Bij 28 van de 45 vestigingen werden in 2018 gebreken geconstateerd door regionale toezichthouders. Doordat Kidsplus in verschillende regio’s en onder verschillende namen actief is, wist het bedrijf onder de radar te blijven.

Het bedrijf zette onder meer stagiaires alleen voor de groep, vervangt kapot meubilair niet waardoor gevaarlijke situaties ontstaan en negeert voorschriften over giftige stoffen in de buurt van kinderen.

Personeelsleden, ouders en belangenorganisaties schetsen een beeld van een opvangorganisatie die nauwelijks wil investeren in verbeteringen. Pas wanneer gemeenten met sluiting dreigen, worden problemen opgelost.

Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) pleit voor het instellen van een landelijke coördinator die toezicht houdt op de kwaliteit van kinderopvang. „Toezicht op de kinderopvang is te zwaar gedecentraliseerd. Onder het huidige stelsel is niemand verantwoordelijk wanneer een organisatie landelijk slecht presteert.”

Van Dijk zegt steun te willen zoeken bij ChristenUnie, GroenLinks en CDA. Hij ziet de staatssecretaris van Sociale Zaken als aangewezen persoon voor de coördinerende functie.

Problemen bij kinderopvang Kidsplus pagina E10-11