FIFA schorst voormalig voorzitter Afghaanse voetbalbond voor het leven

Verschillende voetbalsters stellen te zijn mishandeld en misbruikt door Karim. Zij willen dat de Afghaanse voetbalfederatie AFF ook verantwoordelijk wordt gehouden voor het misbruik.

Het hoofdkantoor van FIFA in Zwitserland.
Het hoofdkantoor van FIFA in Zwitserland. Foto Nick Soland/EPA

Voetbalbond FIFA heeft Keramuudin Karim, de voormalige voorzitter van de Afghaanse voetbalbond, zaterdag levenslang geschorst. Karim zou zeker vijf voetbalsters seksueel misbruikt hebben. Hiervoor zou hij gebruik hebben gemaakt van zijn functie als bondsvoorzitter. Karim mag de rest van zijn leven niets meer in de voetballerij doen, op geen enkel niveau. Ook moet hij een boete van 1.000.000 Zwitserse frank (893.655 euro) betalen.

Het misbruik kwam vorig jaar aan het licht door een publicatie van The Guardian. De aantijgingen zijn ernstig: volgens de voetbalsters heeft Karim hen onder meer geslagen, bedreigd met een pistool en verkracht. Karim zou bovendien hebben gedreigd de voetbalsters en hun familie te doden als zij iets vertelden over het misbruik.

Naar aanleiding van de beschuldigingen heeft FIFA een onderzoek geopend naar misbruik door functionarissen van de Afghaanse voetbalfederatie AFF. Op basis van dit onderzoek stelt de voetbalbond nu dat Karim inderdaad zijn positie heeft misbruikt en de regels omtrent „fysieke en mentale integriteit” heeft geschonden.

De vrouwen die het misbruik aan het licht brachten, uiten zich op sociale media tevreden met de schorsing van Karim. Wel vinden zij dat ook de AFF verantwoordelijk moet worden gehouden voor het laten gebeuren van het misbruik. Suzanne Wrack, de auteur van het artikel in The Guardian, stelt „supertrots” te zijn op alle vrouwen die hebben bijgedragen aan de ondergang van „dit monster”.

Twitter avatar khalida_popal Khalida Popal First step made success. But we are not done yet we need to coaches and the General Secratery of @theaffofficial to be ban from Football. Football is not a place for abuse we shouldn’t let the abuse culture in Football. Women should be protected in System. @AfghanistanWnt https://t.co/mlQEkuyRRz
Twitter avatar SuzyWrack Suzy Wrack Super proud of @khalida_popal, @shabnammobarez, @mina_ah7, @coachaffwnt, @H_C_Carter and the women footballers in Afghanistan for helping bring down this monster. Still a long way to go. https://t.co/1zQLkQELag

Karim ontkent overigens schuldig te zijn aan seksueel misbruik. Het is onbekend of hij ook strafrechtelijk vervolgd zal worden.