VS stoppen met trainen van nieuwe Turkse F-35-piloten

De VS hopen Turkije er zo toe te bewegen de aankoop van een Russisch raketsysteem af te blazen.

Een F-35 tentoongesteld op een luchtvaartshow in Duitsland in 2018.
Een F-35 tentoongesteld op een luchtvaartshow in Duitsland in 2018. Foto Axel Schmidt/Reuters

De Verenigde Staten stoppen met het aannemen van nieuwe piloten uit Turkije voor training met de F-35, meldt persbureau Reuters vrijdag. Dit betekent een verdere escalatie van het conflict tussen de twee NAVO-bondgenoten over het Turkse voornemen tot aankoop van het Russische raketsysteem S-400.

Momenteel zijn er zes Turkse piloten bezig met een training tot F-35-piloot op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Arizona. Ook werken daar zo’n twintig Turkse vliegtuigonderhoudsmonteurs. Er zou worden overwogen deze trainingen stop te zetten, maar hierover is nog geen besluit genomen.

Inlichtingen

De VS willen dat Turkije de aankoop van het Russische raketsysteem afblaast, die voor volgende maand staat gepland. De VS vrezen dat de radar van het raketsysteem voor Rusland inlichtingen over de F-35 (voorheen: Joint Strike Fighter) zou kunnen verzamelen.

Lees ook: De Amerikanen dreigen Turkije om Russische raketten

Turkije heeft nu al één F-35, maar was van plan er honderd af te nemen van de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin. In april staakten de VS de levering van de onderdelen voor de vliegtuigen.

Turkije is partner in het F-35-programma, dat geleid wordt door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Ankara heeft 2,25 miljard dollar uitgegeven aan de initiële ontwikkeling van de F-35. Turkse defensiebedrijven produceren ook onderdelen.