Code oranje: Pinkpop roept bezoekers op later te komen

Hevige onweersbuien met zware windstoten zouden over het land trekken, waardoor het KNMI code oranje afkondigde. Uiteindelijk viel het mee.

In 2014 stormde het ook flink op Pinkpop.
In 2014 stormde het ook flink op Pinkpop. Foto Andreas Terlaak

Popfestival Pinkpop heeft vanwege verwacht noodweer bezoekers opgeroepen vrijdagavond later te komen. Dat meldt de regionale omroep L1. De campings op het terrein gingen een uur later open, om 19.00 uur.

Festivalgangers die al onderweg waren, werden geadviseerd tijdens het noodweer in de auto of op de stations van Heerlen en Sittard te schuilen. Bezoekers die al in Landgraaf waren, konden terecht opgevangen in een nabijgelegen hal.

Code oranje

Weerplaza voorspelde vrijdagmiddag en -avond voor de derde keer deze week onweer, zware windstoten en hevige regenval. Ook was er kans op hagel. Het KNMI riep op tot voorzichtigheid en kondigde de waarschuwingscodes geel en oranje af. Die laatste code gold voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland. Uiteindelijk vielen de weersomstandigheden mee, en trok het KNMI code oranje in de loop van de avond weer in.

Een smalle buienlijn met zware onweersbuien trok vanuit het zuidwesten over Nederland, richting het noordoosten. Verwacht werd dat de weersomstandigheden in intensiteit zouden toenemen naarmate ze verder over het land trokken.

Twitter avatar Weerplaza Weerplaza.nl Later vanmiddag is code Oranje actief. In Limburg vanaf 17 uur meer naar het noorden iets later. Dit in verband met de buien en zware, mogelijk zeer zware windstoten. https://t.co/YtTNwhNidl https://t.co/7QV6P9Qmr1

Er werden windstoten verwacht van 75 tot 100 kilometer per uur, met lokale uitschieters tot 120 kilometer per uur. „Ik sluit niet uit dat er hier en daar een boom kan omvallen”, zei Raymond Klaassen van Weerplaza vrijdagmiddag. Voor voetgangers en fietsers kunnen dergelijke windsnelheden volgens hem „bijzonder hinderlijk” zijn. „Vergelijk het met je hoofd uit het raam steken terwijl je 100 kilometer per uur rijdt.”