Vivat overgenomen door NN en nieuwkomer Athora

Verzekeraars NN betaalt 416 miljoen euro voor Vivats schadetak. De levensverzekeringendivisie gaat naar het op Bermuda gevestigde Athora.

De verzekeraars NN Group en Athora nemen verzekeraar Vivat (2.400 werknemers) over van het Chinese Anbang. Dat hebben de twee kopers vrijdag aangekondigd. Het onderdeel levensverzekeringen wordt voor een niet-bekendgemaakt bedrag gekocht door het in Bermuda gevestigde Athora, NN lijft de schadeverzekeringen en enkele andere activiteiten in voor 416 miljoen euro.

De overname moet nog formeel worden goedgekeurd door toezichthouders DNB en de ACM. Als die goedkeuring volgt, komt een eind aan de race om Vivat, die al sinds vorige zomer gaande was. Ook concurrenten ASR en Aegon zouden geïnteresseerd zijn geweest.

NN, de voormalige verzekeringstak van ING en moederbedrijf van Nationale-Nederlanden, verstevigt door de overname zijn positie op de Nederlandse markt opnieuw. Eind 2016 nam het bedrijf ook al Delta Lloyd over. NN krijgt er nu 5 procent marktaandeel bij. Beleggers reageerden positief: in de ochtendhandel steeg de beurskoers met 2,5 procent.

Het vrij onbekende Athora maakt met de overname zijn entree in Nederland. Het bedrijf is deels in handen van private-equityfirma Apollo en werd in 2014 opgericht om overnames in de Europese levens- en pensioenverzekeringsmarkt te doen. Het kocht eerder verzekeringsonderdelen in Duitsland, België en Ierland. Als de overname doorgaat, wordt Athora in een klap fors groter: nu heeft het 800.000 polishouders, daar komen er 2,2 miljoen van Vivat bij.

Vivat, vooral bekend van de merken Zwitserleven en Reaal, is een erfenis van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal. Deze bank-verzekeraar werd opgesplitst in twee delen: de bankactiviteiten gingen verder onder de vlag van de nieuw opgerichte Volksbank. De verzekeraar, die op omvallen stond, werd in 2015 voor 1 euro door de staat verkocht aan het onbekende Chinese Anbang. Dat moest Vivat redden met een kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro.

Onder druk van de Chinese overheid zette Anbang Vivat een paar jaar later weer te koop. Het bedrijf zat in de schulden na meerdere grote buitenlandse overnames. Oud-topman Wu Xiaohui werd gearresteerd en vorig jaar veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens fraude en corruptie.

Voor Vivat-polishouders verandert niets, zegt Michele Bareggi, de baas van Athora. In een persconferentie vrijdagochtend meldde hij dat Zwitserleven en Reaal blijven bestaan.

Vivat is grotendeels in Nederland actief en is de op een na grootste levensverzekeraar op de nationale markt. Vorig jaar bedroeg het balanstotaal van Vivat 56 miljard euro en leed het 284 miljoen euro verlies.

NN en Athora verwachten de overname in het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden. Het hoofdkantoor van Vivat blijft gevestigd in Amstelveen.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Athora er 2,5 miljoen polishouders van Vivat bij krijgt. Dat moet 2,2 miljoen zijn en is hierboven aangepast.