Thuiskok

Chocoladedessert kriek

Bitter, dark chocolate bar isolated on white background, top view.
Bitter, dark chocolate bar isolated on white background, top view.

In dit gerecht zitten twee bieren verwerkt. De stout (kies bijvoorbeeld een Kompaan Bloedbroeder) gaat door de chocolade, room en olijfolie heen, terwijl je de cranberry’s die als garnering dienen, kookt in de kriek – bijvoorbeeld een Boon Kriek.

Verwarm eerst alle ingrediënten voor de cranberry’s in een kleine steelpan op laag vuur tot het kookpunt. Roer goed en laat de cranberry’s nog 4-6 minuten zachtjes koken, tot bijna alle vloeistof is verdampt. Laat ze afkoelen. Smelt de chocolade in de magnetron of in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water. Verwarm intussen het bier in een kleine pan tot zich langs de rand van de pan luchtbelletjes vormen. Schud de pan een paar keer en houd het bier tegen de kook aan, maar laat het niet echt koken. Neem de kom met gesmolten chocolade van de pan af, voeg een scheutje warm bier toe en roer het mengsel glad met een rubber spatel. Het geeft niet als het er een beetje korrelig uitziet, blijf flink roeren! Voeg zo scheutje voor scheutje het bier toe, tot je een glad en glanzend mengsel krijgt. Klop de room en olie erdoor en blijf kloppen tot het mengsel weer glad wordt. Doe het over in espressokopjes of ramekinbakjes. Laat ze 30 minuten opstijven in de koelkast. Neem de chocoladepotjes uit de koelkast, garneer ze met de cranberry’s en serveer ze.