Brieven

SPORT (1)

Een leven zonder sport is treurig en eenzaam

Foto ANP

Columnist Maxim Februari geeft in zijn column (Zelfs piloten minderen kerosine voor de sport, 4/06) een wel heel zwartgallig beeld van de sport weer en associeert deze onder andere met narcisme, politieke repressie en competitiedrift waarbij het spelelement op drift is geraakt. Typisch de redenering van een jongetje dat vroeger bij het samenstellen van de voetbalteams als laatste werd gekozen of verplicht op doel moest staan, dat geeft hij tussen de regels ook toe. Ja, zoiets doet je eenzaam en onzeker voelen. Voor mij gold echter het tegenovergestelde en ik putte tijdens mijn lagere schooltijd juist veel kracht en plezier uit sport in het algemeen, en voetbal in het bijzonder. Sport staat ook, om maar eens enkele positieve punten te noemen, voor samenwerken, plezier, beweging en het leren omgaan met winst en verlies. Ja, topsport is een ander verhaal, en de kritiek op de scheve financiële verhoudingen en exorbitante bedragen die er in omgaan en mee verdiend worden is dan ook terecht. Maar terwijl kleine Maxim waarschijnlijk met de neus in de boeken zat, beleefde ik op pleintjes en velden de mooiste tijd van mijn leven tijdens mijn jeugd en droomde ik over Cruijff en geheven bekers. Een leven zonder sport is voor mij ondenkbaar en de gedachte alleen al stemt me treurig en eenzaam.