Russische demonstranten gearresteerd die vrijlating onderzoeksjournalist eisen

Ivan Goloenov werd donderdag gearresteerd voor ‘drugshandel’. Zijn werkgever en advocaat zeggen dat hij erin wordt geluisd vanwege zijn journalistieke activiteiten.

De Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov, die donderdag werd opgepakt in Moskou.
De Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov, die donderdag werd opgepakt in Moskou. Foto Tasia Bekbulatova/Reuters

De Russische politie heeft vrijdag in Moskou meerdere demonstranten opgepakt die demonstreerden tegen de arrestatie van Ivan Goloenov (36), een Russische onderzoeksjournalist van de onafhankelijke nieuwssite Meduza. Goloenov werd donderdag gearresteerd op verdenking van drugshandel. Hij deed onderzoek naar fraude en corruptie door overheidsfunctionarissen. Zijn werkgever en advocaat stellen dat hij erin is geluisd door de Russische autoriteiten.

Op Twitter is onder meer een foto te zien van collega-journalist Ilja Azar die voor ministerie van Binnenlandse Zaken in Moskou staat met een poster waarmee hij de vrijlating van Goloenov eist. Ook in andere steden zoals Perm, Jaroslavl en Krasnodar zijn kleine protestacties. Enkelen andere journalisten zouden ook zijn gearresteerd.

Tien tot twintig jaar cel

Goloenov werd donderdagmiddag in het centrum van de Russische hoofdstad aangehouden toen hij onderweg was naar een gesprek met een bron. Daarbij zouden drugs zijn aangetroffen in zijn rugzak. Vervolgens zouden ook zakken met harddrugs zijn gevonden in Goloenovs appartement. Als Goloenov schuldig wordt bevonden aan drugshandel, kan hij tien tot twintig jaar cel krijgen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde negen foto’s van de drugsvondst, maar heeft die kort daarna weer verwijderd. Volgens Meduza en Goloenovs advocaat was maar één van die foto’s genomen in Goloenovs appartement.

Erin geluisd

Goloenovs advocaat, Dmitri Dzjoelaj, zegt dat de drugs met opzet door de autoriteiten in zijn huis en tas zijn geplaatst. Ook zou Goloenov bij zijn arrestatie zijn geslagen. Volgens Dzjoelaj weigerde de politie monsters af te nemen van de handen, vingernagels en rugzak van Goloenov, om te zien of deze met drugs in aanraking zijn geweest. Ook zou de politie medisch onderzoek naar Goloenovs verwondingen hebben geweigerd.

Na zijn arrestatie zou hem twaalf uur lang contact met zijn advocaat zijn ontzegd. Meduza zegt dat Goloenov de afgelopen maanden dreigementen ontving, vanwege een verhaal waaraan hij werkte. „We zijn ervan overtuigd dat Ivan Goloenov onschuldig is”, zo staat in een verklaring van de oppositiegezinde nieuwssite, die vanuit Letland opereert. „Sterker nog, we geloven dat Goloenov vervolgd wordt vanwege zijn journalistieke activiteiten.”

Ook collega’s van Goloenov nemen het op Twitter voor hem op:

Twitter avatar yaffaesque Joshua Yaffa Ivan Golunov, one of best investigative journalists in Russia, arrested for drug possession—he says cops beat him up and planted two bags of dope. Hard not to judge in light of his recent exposes of corruption inside Moscow city administration. https://t.co/3dqWrKfXqS

Meduza wordt geleid door directeur Galina Timtsjenko, die in 2014 werd ontslagen als hoofdredacteur van de nieuwssite Lenta.ru. Zo’n twintig journalisten van Lenta.ru sloten zich daarna bij haar aan.