Rechter verbiedt ook motorclub No Surrender

Eind mei werden de Hells Angels al verboden. In juni doet het hof in een hoger beroep uitspraak over het verbod op Satudarah.

No Surrender is de vijfde motorclub die in de afgelopen twee jaar door een rechter is verboden.
No Surrender is de vijfde motorclub die in de afgelopen twee jaar door een rechter is verboden. Foto Bas Czerwinski/ANP

Motorclub No Surrender wordt verboden en ontbonden omdat de zogenoemde „outlaw motorcycle gang” in strijd is met de openbare orde. Dat heeft de rechtbank in Assen vrijdag besloten. De advocaat van de motorclub heeft aangegeven in hoger beroep te gaan.

De rechtbank verbiedt de vereniging „ter bescherming van de rechten en vrijheden van anderen”. Een groot aantal leden van No Surrender is volgens de rechtbank structureel betrokken bij ernstige strafbare feiten. Zij maken zich schuldig aan intimidatie, openlijke geweldpleging en afpersing. Volgens de rechter komt de samenleving hierbij in gevaar; veelal zijn derden het slachtoffer.

De rechter oordeelde dat No Surrender een organisatie is „die als eenheid naar buiten treedt”. Lokale zogeheten „chapters” en „brotherhoods” vallen onder de strikte hiërarchie van de club, aldus de rechtbank. Dit betekent dat het verbod geldt voor alle leden. Zij mogen niets meer dragen of tonen dat met No Surrender verband houdt, zoals de naam, logo’s en spreuken.

Lees ook dit stuk over de aanpak van outlaw motorcycle gangs: Hoe pak je motorclubs aan?

Drugshandel en afpersing

Het Openbaar Ministerie had om het verbod van No Surrender gevraagd vanwege de vele strafrechtelijke onderzoeken die lopen tegen clubleden. Volgens justitie bestaat binnen de vereniging een subcultuur „die geweld door leden uitdrukkelijk aanmoedigt en ondersteunt”. De rechter zei dat het OM zijn verzoek heeft onderbouwd „met zeer veel documentatie van strafrechtelijke onderzoeken, getuigenverklaringen en getapte (telefoon-)gesprekken”.

Eind mei verbood de rechtbank in Utrecht motorclub Hells Angels. Met eerdere uitspraken over Bandidos en Satudarah zijn nu alle bekende outlaw motorcycle gangs verboden. Wel doet het hof in Den Haag half juni nog uitspraak in het hoger beroep in de zaak tegen Satudarah.